Άμεση είναι τελικά η σχέση που έχει η διατροφή των γυναικών με την ψυχική τους διάθεση. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Binghamton, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Personalized Medicine, οι επιλογές του φαγητού επηρεάζουν όχι μόνο το βάρος αλλά και τον αρνητικό συσχετισμό. Μάλιστα, φαίνεται ότι για τις γυναίκες άνω των 30 το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Τη μελέτη διεξήγαγαν η Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια υγείας και ευεξίας, και η ερευνήτρια Cara M. Patrissy. Οι δυο τους ανέλυσαν τις διάφορες ομάδες τροφίμων που σχετίζονται με την ψυχική δυσφορία σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών, ενώ μελέτησαν και διαφορετικά διατροφικά μοτίβα σε σχέση με τη συχνότητα της άσκησης και την ψυχική δυσφορία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ψυχολογία μιας γυναίκας σχετίζεται με διατροφικούς παράγοντες περισσότερο από ό,τι αυτή ενός άνδρα. Επίσης, η ψυχική δυσφορία και η συχνότητα της άσκησης σχετίστηκαν με διαφορετικά διατροφικά μοτίβα και συνήθειες του τρόπου ζωής, γεγονός που υποστηρίζει την έννοια της προσαρμογής παραγόντων της διατροφής και του τρόπου ζωής με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης.

«Διαπιστώσαμε μια γενική σχέση ανάμεσα στην υγιεινή διατροφή, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι, στα ανθυγιεινά διατροφικά μοτίβα, το επίπεδο της ψυχικής δυσφορίας ήταν υψηλότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην ανθυγιεινή διατροφή», αναφέρει η Begdache και συμπληρώνει: «Το πρόχειρο φαγητό, η παράλειψη του πρωινού, η καφεΐνη και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζονται με την ψυχική δυσφορία στις ώριμες γυναίκες, ενώ τα φρούτα και τα φυλλώδη λαχανικά με την καλή ψυχική κατάσταση. Οι επιπλέον πληροφορίες που μάθαμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι η άσκηση μειώνει σημαντικά τον αρνητικό συσχετισμό των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και του πρόχειρου φαγητού με την ψυχική δυσφορία».