Νέα βήματα στην άρση μέτρων, αναμένεται να κάνει η χώρα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων κατά την σημερινή της συνεδρίαση, φέρεται να εισηγείται μεταξύ άλλων το άνοιγμα και των κλειστών κινηματογράφων με 50% πληρότητα, από την 1η Ιουλίου και είσοδο είτε για εμβολιασμένους είτε με αρνητικό self test.

Σημειώνεται πως οι κλειστοί κινηματογράφοι αποτελούν τον πρώτο κλειστό χώρο που δίνεται το προνόμιο σε εμβολιασμένους να μπαίνουν χωρίς τη διαδικασία των εργαστηριακών ελέγχων.

Επιπλέον, προκρίνει, από τις 19 Ιουνίου να αυξηθούν οι πελάτες στο λιανεμπόριο, με το όριο των πελατών, να είναι ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά (από ένα άτομο από 25 τμ).

Από τις 19 Ιουνίου, εξάλλου, οι ειδικοί εισηγούνται να ανοίξουν οι παιδότοποι σε εξωτερικό χώρο και τα λούνα παρκ, τα θεραπευτικά λουτρά και τα μασάζ.

Ανακοινώσεις από τον Χαρδαλιά

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα αντί για την Παρασκευή.

Στην ενημέρωση θα μιλήσουν επίσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Θα συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Τι άλλο αλλάζει από την πρώτη Ιουλίου

Υπενθυμίζεται, ότι από την 1η Ιουλίου αναμένεται να αρθεί και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είναι ακόμη σε ισχύ, από τη 1:30 τη νύχτα έως τις 5:00 το πρωί.

Επιπρόσθετα, από τις αρχές του επόμενου μήνα το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων, αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.

Από την 1η Ιουλίου,  σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, όσοι έχουν εμβολιασθεί δεν θα απαιτείται να κάνουν self test για να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Ταυτόχρονα από την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ το Ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό που θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία: πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ PCR ή rapid test.