«Μα γιατί δε με ακούει το παιδί;». Αυτή η απορία ακούγεται όσο καμία άλλη από το στόμα των γονιών. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να μας ακούνε τα παιδιά μας; Μήπως τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε;

1. Σταματήστε να δίνετε διαταγές

 

Οι γονείς έχουν την τάση να μιλούν πολύ. Ένας ειδικός σημείωσε τον αριθμό των οδηγιών («πάρε τη ζακέτα σου», «στρώσε το κρεβάτι σου») που δέχεται ένα παιδί σε καθημερινή βάση και βρήκε ότι το νούμερο φτάνει στις 200 οδηγίες. Πόσες από αυτές ακολουθούν πραγματικά τα παιδιά; Περίπου το 25%. Σίγουρα, το 25 % δεν ακούγεται ικανοποιητικό ποσοστό, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά ακολουθούν περίπου 50 οδηγίες την ημέρα. Όχι και άσχημα, σωστά; Φροντίστε, λοιπόν, να τους δίνετε οδηγίες για όσα πραγματικά σας ενδιαφέρουν.

2. Μιλήστε με πράξεις

 

Ήρθε η ώρα για λιγότερη συζήτηση και περισσότερη δράση. Εάν τα παιδιά σας δεν βάζουν τα μπολ τους στο πλυντήριο πιάτων, ανεξάρτητα από το πόσες φορές τους το λέτε, αφήστε τα να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ημέρες μερικά λερωμένα, άπλυτα μπολ. Εάν δεν τακτοποιούν τα παιχνίδια τους, ανεξάρτητα από το πόσες φορές τους το λέτε, βάλτε τα παιχνίδια σε ένα κουτί και αφήστε τα στην αποθήκη για λίγο. Έτσι, θα καταλάβουν με άμεσο τρόπο ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες.

3. Γίνετε ένα θετικό πρότυπο

Τα παιδιά μαθαίνουν τα περισσότερα για τον κόσμο μέσως της παρατήρησης και, ας το παραδεχτούμε, πολλοί από εμάς δεν είμαστε καλοί ακροατές. Σίγουρα, ακούμε τι λένε οι άλλοι, αλλά παράλληλα τσεκάρουμε το κινητό μας, έχουμε τα μάτια μας στο δρόμο και, πιθανώς, το κεφάλι μας… στα σύννεφα. Η ενεργή ακρόαση περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από το να ακούμε απλώς τι μας λένε και έχει να κάνει με το να μάθουμε να αναζητούμε το -πολλές φορές κρυμμένο- νόημα πίσω από τις λέξεις. Ακούστε, λοιπόν, τα παιδιά σας και τον/ τη σύζυγό σας με προσοχή και τα παιδιά είναι αρκετά πιθανό να ενσωματώσουν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας.

4. Αγάπη, αγάπη, αγάπη

 

Μερικές φορές, τα παιδιά δεν ακούνε για να μας στείλουν ένα μήνυμα. Ίσως με τον τρόπο τους μας λένε «Δεν μπορείς να με κάνεις ό,τι θέλεις, έχω κουραστεί να μου δίνεις οδηγίες.» Ήρθε η ώρα να αποκαταστήσετε την καλή τους θέληση και τους δείξετε την αγάποη σας. Έτσι, ακόμη κι αν νιώθετε ότι θέλετε να τους φωνάξετε, αγκαλιάστε τα.

Αν έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει αποτέλεσμα…

5. Κατεβάστε τους τόνους

 

Όπως τα επίπεδα απογοήτευσής μας αυξάνονται, το ίδιο τείνει να κάνει και η ένταση της φωνής μας. Κάπως έτσι τα παιδιά μπορεί να καταλήγουν να νιώθουν ότι τους φωνάζουμε διαρκώς. Το να χαμηλώσετε τη φωνή σας ψιθυρίζοντας είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιμένουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκπληκτικό νέο αποτέλεσμα. Πέραν αυτού, όταν χαμηλώνετε την ένταση της φωνής σας, τα παιδιά θα πρέπει να σας ακούσουν πιο προσεκτικά, δηλαδή θα πετύχετε αυτό ακριβώς που θέλετε!