Aπαλλαγμένοι από την υποχρέωση για διενέργεια των self test θα είναι από τη 1η Ιουλίου όσοι έχουν εμβολιαστεί, όπως ήδη έχουν ξεκαθαρίσει κυβερνητικά στελέχη.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί και ο αριθμός των δικαιούχων, οι οποίοι πλέον θα είναι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η ομάδα 18-30 ετών, που δεν έχει εμβολιαστεί.

Αυτό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχαν χθες οι κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος με αντιπροσωπείες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Ειρήνη Μαρκάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου συναντήθηκαν στο υπουργείο Υγείας με τους αντιπροσώπους των συλλόγων με αντικείμενο συζήτησης τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Τι ζητήθηκε από τους φαρμακοποιούς

 

Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ακόμη ανάψει το «πράσινο φως» για το εάν θα δεχτούν τη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των self test.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες, δεδομένου πως οι δικαιούχοι (εργαζόμενοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί) έχουν ήδη προμηθευτεί τα self test του Ιουνίου.

Όπως εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος, υπάρχει η πρόταση να συνεχίσει η διανομή των self test από τα φαρμακεία και το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Με μικρές αλλαγές προς την διαδικασία και ως προς το ποιοι θα παραλαμβάνουν τα self test» σημείωσε ο κ. Κακονίκος, υπογραμμίζοντας ότι η συνεισφορά των self test στον έλεγχο της πανδημίας είναι από θετική έως θετικότατη και πως «θα συνεχίσει η καλή διαδικασία και για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Πώς θα διατίθενται τα self test

Αν οι φαρμακοποιοί τελικά συμφωνήσουν στο να διαθέτουν τα self test για ακόμη δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την οποία συναντήθηκε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τότε το νέο καθεστώς θα είναι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε.

Αρχικά οι φαρμακοποιοί ζήτησαν τα test, να χορηγούνται εφάπαξ στους δικαιούχους κάθε μήνα, δηλαδή και τα τέσσερα μαζί, προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος εργασίας.

Δεν έθεσαν ζήτημα αποζημίωσης για τη διανομή τους, όμως εμφανίζονται αντίθετοι στη διάθεση των self test από καταστήματα λιανικής.

Πάντως, για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Σύμφωνα με τον Θανάση Παπαθανάση, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου,οι φαρμακοποιοί στήριξαν με κάθε τρόπο το μέτρο με την δωρεάν διανομή των self test.

«Μας ζητήθηκε την κρίσιμη στιγμή να μοιράσουμε δωρεάν Self test και δώσαμε 30 εκατομμύρια, σε 4,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε στον ΑΝΤ1: «μας προτάθηκε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να συμμετάσχουμε στην διαδικασία, αλλά σε πολύ λιγότερο κόσμο», σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού.

Σημείωσε ότι «η πρόταση μας είναι να δίνουμε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πακέτα των τεσσάρων στους πολίτες που τα δικαιούνται».

Σχετικά με τις αντιδράσεις από τους φαρμακευτικούς συλλόγους Αχαΐας και Αττικής, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η πρόταση από την πολιτεία θα συζητηθεί.

Αντιδράσεις

Άγνωστο παραμένει πως θα κινηθεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο οποίος αποφάσισε να σταματήσει τη διάθεση των self test μετά τις 19 Ιουνίου, χωρίς περαιτέρω παράταση.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος, σε γραμμή διαφορετική από εκείνη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε ότι για να καθοριστεί η τελική απόφαση του δεν αρκεί συνεδρίαση του ΔΣ, αλλά «θα πάμε σε Γενική Συνέλευση, εδώ δεν νιώθουμε καλά».

Όπως σημείωσε ο Κώστας Λουράντος, αναφορικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί σχετικά με την συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self test ανίχνευσης κοροναϊού από τα φαρμακεία, «οι πολιτικοί θυμούνται ένα πράγμα που δεν τους κάναμε το χατίρι και ξεχνούν τα χίλια που κάνουμε για αυτούς και για τους πολίτες».

»»Τα φαρμακεία στην Αττική έχουν γονατίσει και από τα self test και από το AstraZeneca», είπε, στον ΑΝΤ1. Σημείωσε δε: «”μας έχουν αλλάξει τα πετρέλαια” οι πελάτες, διότι πρέπει να κάνουμε την ίδια διαδικασία τρεις φορές για να πάρουν τα τρία self test και έρχονται και πολλοί που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού που είχαν κλείσει για εμβόλιο AstraZeneca και πρέπει να ψάχνουμε ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο που κάνει άλλο εμβόλιο. Βρίσκουμε, λένε “αυτό είναι μακριά, άστο, θα το ξαναδούμε αργότερα”. Όλα αυτά δεν μπορούν να συνυπάρχουν με την δουλειά του φαμρακείου».

«Και με τα self test οι πολίτες δεν ξέρουν τι ισχύει και χτυπάμε τρία και τέσσερα ΑΜΚΑ για να δούμε αν δικαιούται ο πολίτης και μετά είναι και οι πολίτες που έρχονται ανήσυχοι λόγω του AstraZeneca», προσέθεσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.