Αν τύχει το νεογέννητο να διαφέρει έστω και στο ελάχιστο από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως «μέσο μωρό» – και το οποίο δεν υπάρχει – οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης παίρνουν φωτιά! Συχνά, όμως, αυτές οι διαφορές είναι απλώς μερικές ακόμη ενδείξεις της μοναδικότητας του μικρού μας. Τα εκ γενετής σημάδια ανήκουν σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία.

Οσα θέλετε να μάθετε για τα σημάδια εκ γενετής

Χρειάζονται εκτίμηση

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα σημάδια εκ γενετής είναι εντελώς άκακα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρεμβαίνουν στην όραση, την ακοή ή την αναπνοή του νεογέννητου και τότε πρέπει να αφαιρούνται. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μόνοι λόγοι για να επέμβετε είναι καθαρά αισθητικοί. Επομένως, μπορείτε να αφήσετε αυτή την επιλογή στο μικρό σας.

Μπορεί να εξαφανιστεί

Τα περισσότερα σημάδια εκ γενετής, φεύγουν μόνα τους με την πάροδο των ετών. Ωστόσο δεν είναι απίθανο να παραμείνουν στο πρόσωπο ή το σωματάκι του μωρού σας! Κατά κανόνα, η ύπαρξή τους είναι αποκλειστικά… διακοσμητική και δεν δημιουργεί κανένα άλλο πρόβλημα.

Μπορεί να είναι ελιές

Συνήθως οι ελιές εμφανίζονται αργότερα στη ζωή μας, όμως δεν είναι λίγα τα μωρά που τις έχουν… έτοιμες ευθύς εξ αρχής. Όταν γεννιούνται με αυτές ή τις παρουσιάζουν λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους, οι ελίτσες τους θεωρούνται σημάδια εκ γενετής.

Μπορεί να είναι οπουδήποτε

Ίσως πιστεύετε πως αυτού του είδους τα σημάδια εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο των μωρών, στην πραγματικότητα όμως μπορούν να είναι σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους.

Βγαίνουν… σε πολλά χρώματα

Κάποια μωρά γεννιούνται με καφέ σημάδια, άλλα με ανοιχτά καστανά, με μαύρα, με απαλά μπλε, ροζ, κόκκινα ή και μοβ. Το χρώμα των σημαδιών δεν δείχνει αν είναι φυσιολογικά ή όχι. Αν το δικό του είναι λίγο ασυνήθιστο, μην πανικοβληθείτε!

Ανήκουν σε δύο κατηγορίες

Υπάρχουν δύο τύποι σημαδιών εκ γενετής: Τα αγγειακά και τα μελαγχρωματικά. Τα πρώτα δημιουργούνται όταν τα αιμοφόρα αγγεία συγκεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάτω από την επιδερμίδα. Τα μελαγχρωματικά εμφανίζονται από συμπλέγματα των χρωστικών κυττάρων του δέρματος – ακριβώς όπως και οι ελιές.

Είναι όμορφα

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμίζετε στο παιδί σας. Καθώς δεν αποκλείεται να διατηρήσει αυτό το σημαδάκι μεγαλώνοντας, η στήριξή σας και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του θα το βοηθήσουν να καταλάβει πως δεν πρόκειται για κάτι άσχημο. Αντιθέτως, είναι κάτι δικό του που το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό.

Κάποια είναι πιο συνηθισμένα από άλλα

Ξέρατε ότι το ένα τρίτο των μωρών γεννιέται με ροζ σημάδια εκ γενετής στο πρόσωπο ή το κεφάλι; Πρόκειται για αιμαγγειώματα, όμως η καθημερινή γλώσσα τους έχει χαρίσει πολύ πιο χαριτωμένα ονόματα. Για παράδειγμα, όταν βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού λέγονται «το τσίμπημα του πελαργού», ενώ όταν είναι ανάμεσα στα μάτια «το φιλί των αγγέλων». Δεν απαιτούν θεραπεία και κατά κανόνα υποχωρούν από μόνα τους.

Είναι ανεξήγητα

Εντάξει, όχι ακριβώς. Απλώς μέχρι στιγμής οι ιατρικές έρευνες δεν έχουν αποκαλύψει τους ακριβείς λόγους που προκύπτουν, αν και υπάρχουν θεωρίες. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως δεν «φταίτε» εσείς για αυτό. Πολλές νέες μαμάδες πιστεύουν πως το προκάλεσαν οι ίδιες με κάποιο λάθος κατά την κύηση, όμως αυτό δεν είναι αληθές.