Πήρατε απόφαση να χάσετε μερικά κιλά και ξεκινήσατε γεμάτοι ενθουσιασμό τη δίαιτα, μόνο και μόνο για να τα παρατήσετε λίγες ημέρες μετά; Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας, δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αργά ή γρήγορα εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους για αδυνάτισμα, αφού οι παλιές συνήθειες… αλλάζουν δύσκολα.

Το «κλειδί» για να καταφέρετε να μείνετε πιστοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα, είναι η υιοθέτηση του σωστού τρόπου σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι όταν ξεκινάτε μια νέα δίαιτα, δεν πρέπει να την αντιμετωπίζετε ως τιμωρία, αλλά ως μια προσπάθεια υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Έτσι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις προσωπικές σας διατροφικές προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας. Παράλληλα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

 5 μυστικά για να μην παρατήσετε τη δίαιτα

1. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους

Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες που εξασφαλίζουν θεαματική απώλεια βάρους μέσα σε λίγες ημέρες. Τα προγράμματα αδυνατίσματος που υπόσχονται κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα και σίγουρα δεν είναι ισορροπημένα. Δεδομένου ότι μια δίαιτα συνεπάγεται αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και τις συνήθειές σας, ξεκινήστε με μικρά βήματα και αποφύγετε τις κατηγορηματικές δηλώσεις, όπως «δεν ξαναβάζω γλυκό στο στόμα μου». Άλλωστε, στόχος σας δεν πρέπει να είναι η τελειότητα, αλλά η συνέπεια.

2. Μην παραλείπετε γεύματα

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος ίσως μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε γεύματα ώστε να γλιτώσετε θερμίδες. Η παράλειψη γευμάτων όμως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη δίαιτα, καθώς οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σε ατονία, που τελικά είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε με την υπερφαγία. Φροντίστε λοιπόν να μένετε πιστοί στον προγραμματισμό των γευμάτων σας, ώστε να προλάβετε την πείνα και τις λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα.

3. Πειραματιστείτε στην κουζίνα

Ποιος είπε ότι η δίαιτα πρέπει να είναι βαρετή; Ξεχάστε τα άγευστα γεύματα και βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μπορούν να χαρίσουν γεύση στα πιάτα σας, χωρίς παράλληλα να τα φορτώσουν με θερμίδες. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κόλιαντρο, βασιλικό, σκόρδο, πιπέρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό για να δώσετε άρωμα και χρώμα στο φαγητό σας. Γενικά προσπαθήστε να αποφεύγετε τις δίαιτες με περιορισμένες εναλλαγές, καθώς μπορεί να σας κάνουν να τα παρατήσετε λόγω μονοτονίας.

4. Μην αφήσετε τη ζυγαριά να σας επηρεάσει

Το καθημερινό ζύγισμα δεν σας προσφέρει καμιά χρήσιμη πληροφορία, καθώς δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Άλλωστε, όταν εστιάζετε την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα στο νούμερο που βλέπετε να αναγράφεται στη ζυγαριά, είναι πολύ εύκολο να απογοητευτείτε και κατ’ επέκταση να τα παρατήσετε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε όλα εκείνα τα οφέλη που σας προσφέρει η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής: καλύτερη φυσική κατάσταση, μειωμένη χοληστερόλη, βελτιωμένη συγκέντρωση, περισσότερη ενέργεια, λαμπερή επιδερμίδα…

5. Μην ξεχνάτε την κοινωνική σας ζωή

Αν διαρκώς απορρίπτετε τις προτάσεις για φαγητό έξω, η δίαιτά σας θα μετατραπεί σε βασανιστήριο. Ωστόσο, για να μην πάει χαμένος ο κόπος σας, πρέπει να κάνετε «έξυπνες» επιλογές. Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια μεγάλη σαλάτα και αντισταθείτε στα διάφορα ορεκτικά. Για κυρίως γεύμα επιλέξτε ψητό κρέας ή ψάρι και αποφύγετε το ψωμί και το αλκοόλ. Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε, περιοριστείτε σε ένα ποτήρι λευκό κρασί.