Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν δύο μερίδες φρούτων την ημέρα έχουν 36% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερες από την μισή μερίδα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Endocrine Society.

Διαβήτης.. η κοινή πάθηση

Ο διαβήτης αποτελεί την πάθηση κατά την οποία τα επίπεδα του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος είναι πολύ αυξημένα, αποτελώντας ένα κοινό ζήτημα υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ζούσαν με διαβήτη το 2019 και μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια.

Υπολογίζεται ότι 374 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, την πιο κοινή μορφή της νόσου. Μια ισορροπημένη διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του διαβήτη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου 2 μερίδες φρούτων την ημέρα είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τα επόμενα πέντε χρόνια από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες από την μισή μερίδα φρούτων την ημέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Nicola Bondonno του Ινστιτούτου Nutrition Research του Πανεπιστημίου Cowan.

Ισχύει το ίδιο και για τον χυμό;

«Δεν είδαμε όμως, την ίδια δράση από τον χυμό φρούτων. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι μια εξαιρετική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη» επισημαίνει η ίδια.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 7.675 συμμετέχοντες από την μελέτη » Baker Heart and Diabetes Institute’s Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle», με πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη χυμών φρούτων και φρούτων μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας τροφίμων.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φρέσκα φρούτα είχαν 36% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν την σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και των δεικτών ευαισθησίας στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα έπρεπε να παράγουν λιγότερη ινσουλίνη για να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα υψηλά επίπεδα κυκλοφορούσας ινσουλίνης (υπερινσουλιναιμία) μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και σχετίζονται όχι μόνο με τον διαβήτη, αλλά και με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις» επισημαίνει η δρ. Nicola Bondonno.