Πολύ πριν τα μικρά μας μάθουν την αλφαβήτα, αναγκαζόμαστε να την ξαναμάθουμε εμείς. Μόνο που τώρα, όλα αυτά τα Α, τα Β και τα C, είναι πολλά περισσότερα από απλά γράμματα: Έχουν μετατραπεί σε σύμβολα της προσπάθειάς μας να τους εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή διατροφή – συχνά κόντρα στις αντιστάσεις τους – προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξή τους, αλλά και την υγεία τους και να τα βοηθήσουμε να δημιουργήσουν καλές συνήθειες που θα τα ακολουθούν μια ζωή. Τι πρέπει, λοιπόν, να μπαίνει στο πιάτο των παιδιών μας; Και πώς θα τα πείσουμε να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη;

Υδατάνθρακας, ο θησαυρός

Υπάρχει γενικώς η πεποίθηση ότι οι υδατάνθρακες κάνουν κακό στην υγεία μας – και αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, επιτρέπει στο παιδικό σώμα να αξιοποιήσει το λίπος και τις πρωτεΐνες για την οικοδόμηση και αναδόμηση των ιστών. Απλώς είναι καλό να δείχνουμε προτίμηση στις τροφές που περιλαμβάνουν ταυτόχρονα άφθονες φυτικές ίνες – δηλαδή, να εντάξουμε στη διατροφή τους τα προϊόντα ολικής άλεσης το νωρίτερο δυνατό. Άφθονους υδατάνθρακες βρίσκουμε στο ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, τα κράκερ, τα ζυμαρικά και τις πατάτες.

Tip για καλύτερους υδατάνθρακες: Ολικό make-over στην ολική άλεση

Πώς θα βεβαιωθούμε ότι τα μικρά μας θα λαχταρήσουν μια φέτα πολύσπορου ψωμιού; Μετατρέποντάς την στην αγαπημένη τους λιχουδιά. Για παράδειγμα, αλείφοντάς τη με την ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά πραλίνα Caotonic, που εκτός από την πλούσια γεύση της είναι εμπλουτισμένη με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, περιέχει βιταμίνη D, που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά και ασβέστιο, που σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών και στη φυσιολογική λειτουργία των μυών τους. Και φυσικά, τα πείθει να καταβροχθίσουν την (πολύσπορη) φετούλα του ψωμιού τους – και με το παραπάνω.

 

Λίπη χωρίς λύπη

Άλλο ένα παρεξηγημένο θρεπτικό συστατικό είναι και τα λιπαρά, που αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ενέργειας και αποθηκεύονται με ευκολία στο σώμα των παιδιών. Παράλληλα, είναι αναγκαία για τη σωστή αξιοποίηση ενός πλήθους επιπλέον πολύτιμων συστατικών και ιχνοστοιχείων – όπως για παράδειγμα η βιταμίνη D. Φυσικά, η ποιότητα των λιπαρών που εντάσσουμε στη διατροφή των παιδιών μας έχει τεράστια σημασία. Υψηλής ποιότητας λιπαρά μπορούμε να βρούμε στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, το κρέας, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Tip για καλύτερα λιπαρά: Κάντο με αβοκάντο

Το λαχταριστό, βουτυρένιο λαχανικό είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και μπορεί να πάρει τόσες μορφές, που είναι σίγουρο ότι κάποια θα αρέσει στα μικρά σας. Ένα σπιτικό γουακαμόλε, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει η υγιεινή σος σε κάθε παιδικό σάντουιτς, ενώ λίγα κυβάκια αβοκάντο χωρούν με άνεση σε ένα πλήθος από νόστιμα smoothie και επιδόρπια. Άλλη μια καλή λύση; Το πατροπαράδοτο αυγό!

 

Ασβέστιο το πολύπλευρο

Δεν κάνει καλό μόνο στα οστά και τα δόντια τους: Το ασβέστιο είναι αναγκαίο για τη σωστή πήξη του αίματός τους, αλλά και για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς τους. Για αυτό και παρατηρούμε ότι αρκετά ποιοτικά προϊόντα για παιδιά είναι εμπλουτισμένα με το πολύτιμο συστατικό. Από τη φύση τους, ασβέστιο περιέχουν το γάλα, τα τυριά, το γιαούρτι, οι κρόκοι των αυγών, το μπρόκολο και το σπανάκι.

Tips για περισσότερο ασβέστιο: Ένα ποτήρι γεμάτο δύναμη

Σας έχουμε καλά και κακά νέα: Το πρωινό γάλα των παιδιών μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών τους σε ασβέστιο. Όμως, καθώς μεγαλώνουν, δεν είναι λίγα τα πιτσιρίκια που το… σνομπάρουν. Όμως κανένα τους δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα νόστιμο, σοκολατένιο ρόφημα. Αρκεί να προσθέσετε στο ποτήρι τους δυο κουταλιές από ένα ρόφημα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, όπως το ρόφημα Caotonic, για να τα δείτε να ανυπομονούν για το πρωινό τους. Και καθώς είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, το πρωινό τους ποτήρι καταφέρνει να χωρέσει το 50% των ημερήσιων αναγκών τους σε ασβέστιο και σίδηρο και το 30% των αναγκών τους σε βασικές βιταμίνες. Ο σίδηρος βοηθά τον οργανισμό τους να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται, ενώ η βιταμίνη C επιτρέπει στο σώμα τους να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο.

 

Σίδηρος, για να είναι… σιδερένιο

Ούτε το ασήμι, ούτε ο χρυσός. Ο σίδηρος είναι το πολυτιμότερο μέταλλο που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας. Εκτός των άλλων, είναι αναγκαίος προκειμένου το οξυγόνο να μεταφέρεται αποτελεσματικά σε όλα τα κύτταρα του σώματός τους, μέσω της ροής του αίματος. Μπορείτε να τον εντοπίσετε σε αφθονία στο κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, αλλά και σε παιδικά δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Tips για περισσότερο σίδηρο: Επενδύστε στα… σετ

Οι στρατηγικές του σιδήρου δεν περιορίζονται στα «καμουφλάζ» και τις «απάτες», αλλά βασίζονται κυρίως στους κατάλληλους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφησή του από τον ανθρώπινο οργανισμό – οπότε βάλτε μπόλικο λεμόνι στο σπανακόρυζο ή το μοσχαρίσιο σνίτσελ τους. Άλλο ένα εξαιρετικά θρεπτικό «σετ» προκύπτει από τον συνδυασμό φυτικών και ζωικών πηγών σιδήρου, που απογειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του απαραίτητου μετάλλου!

Η πρωτεΐνη των μικρών πρωταθλητών

Σίγουρα έχετε υπόψη σας τη σημασία των πρωτεϊνών για την ανάπτυξη ενός γερού παιδικού οργανισμού. Ίσως, όμως, δεν γνωρίζατε τον ρόλο τους στη διάσπαση της τροφής σε ενέργεια, την καταπολέμηση των μολύνσεων και τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα των παιδιών. Οι «σταρ» των πρωτεϊνών είναι, φυσικά, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Tip για περισσότερες πρωτεΐνες: Γλυκιά… προδοσία

Αν τα μικρούλια σας δεν πείθονται από την… διατροφική αξία των πρωτεϊνών, δοκιμάστε την πλάγια οδό: Μεταμορφώστε το γιαουρτάκι τους σε ένα νόστιμο και υγιεινό γλυκό, προσθέτοντας φρούτα και σοκολατένια δημητριακά. Για παράδειγμα, τα δημητριακά Caotonic είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, έχουν τη σοκολατένια γεύση που λατρεύουν και είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και 7 σημαντικές βιταμίνες (βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), που συμβάλλουν επίσης στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

 

Φυτικές ίνες για το παρόν και το μέλλον της υγείας τους

Δεν μπορεί να μην γνωρίζετε τη σημασία των φυτικών ινών για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Όμως ίσως δεν έχετε ακούσει ότι μπορούν να παίξουν ρόλο και στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή των παιδιών μας. Θα τις βρείτε στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ρεβύθια, τις φακές, τα κόκκινα φασόλια, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και, φυσικά, στα φρούτα.

Tip για περισσότερες φυτικές ίνες: Επενδύστε στο χρώμα – και τις επιλογές

Ακόμη κι αν επιμένουν ότι «δεν μου αρέσουν τα φρούτα», είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις. Αντί, λοιπόν, να πιέζετε τα παιδιά σας να φάνε εκείνα που συνηθίζετε να προμηθεύεστε, προσφέρετέ τους περισσότερες επιλογές. Όσο πιο χρωματιστές, τόσο το καλύτερο! Και προσθέστε φρούτα και λαχανικά σε όσες περισσότερες συνταγές και σνακ μπορείτε.

Ξεκινώντας τις βιταμίνες από το Α

Δεν είναι η πιο διάσημη, όμως ανήκει σίγουρα στις πιο σημαντικές. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, βοηθά τα μάτια τους να προσαρμοστούν στις αλλαγές του φωτός, κρατά το δέρμα τους υγιές και βοηθά τον οργανισμό τους να αντισταθεί σε μολύνσεις. Για αυτό γεμίστε την κουζίνα σας με καρότα, γλυκοπατάτες, βερίκοκα, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο και αυγά – η πολύτιμη βιταμίνη «κρύβεται» στον κρόκο τους.

Tip για περισσότερη βιταμίνη Α: Μην ξεχνιέστε!

Εδώ τα πράγματα δεν είναι πολύ δύσκολα: Πολλά από τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α είναι ήδη… συμβατά με τους παιδικούς ουρανίσκους. Απλώς θα πρέπει να θυμόμαστε να τους τα προσφέρουμε σε αφθονία. Άλλωστε, ένα καρότο κομμένο σε λωρίδες μπορεί να γίνει από μόνο του ένα υγιεινό, δροσερό και ευχάριστο σνακ, ειδικά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Βιταμίνη C: Η σταρ των ιχνοστοιχείων

Η βιταμίνη C δεν έγινε τυχαία τόσο… δημοφιλής: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζει τις φλεγμονές, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύει από τις επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων. Τι άλλο να ζητήσουμε από ένα θρεπτικό συστατικό; Θα τη βρείτε στις φράουλες, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα μήλα, αλλά και στα καρότα, το σπανάκι, το μωβ λάχανο, τις κόκκινες πιπεριές και σε ένα πλήθος ακόμη φρούτα και λαχανικά.

Tip για περισσότερη βιταμίνη C: Ας την πιει στο ποτήρι

Ποιο παιδί δεν λατρεύει τους χυμούς και τα smoothies; Οι επιλογές στην περίπτωση της βιταμίνης C είναι αμέτρητες, αφού «κρύβεται» μέσα σε μια πολύ διευρυμένη γκάμα τροφίμων. Επομένως, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και ανακαλύψτε τα πιο απολαυστικά υγιεινά ροφήματα για τα μικρά σας.

Ανακαλύψτε τον σοκολατένιο κόσμο του Caotonic εδώ.