Η ολοκλήρωση μιας εργασίας ίσως να είναι δύσκολη αναλόγως του αντικειμένου, μπορεί όμως να μετατραπεί σε μια πραγματική πρόκληση όταν διαρκώς αποσπάται η προσοχή μας. Στον σημερινό, πάντα συνδεδεμένο κόσμο, οι αντιπερισπασμοί είναι πράγματι μια ειδοποίηση μακριά. Ανεξάρτητα από τον λόγο που θέλετε να ενισχύσετε την συγκέντρωσή σας, οι πιο χρήσιμες συμβουλές περιλαμβάνουν:

Αξιολογήστε την συγκέντρωσή σας

Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε αξιολογώντας τα τωρινά επίπεδα της συγκέντρωσής σας, προκειμένου να έχετε μια σαφή εικόνα αναφορικά με τα δυνατά σας σημεία και εκείνα που χρήζουν βελτίωσης.

Η συγκέντρωσή σας είναι καλή αν:

  • Σας είναι εύκολο να παραμείνετε σε εγρήγορση.
  • Θέτετε στόχους, τους οποίους διαχωρίζετε σε μικρότερα βήματα προκειμένου να τους επιτύχετε.
  • Κάνετε σύντομα διαλείμματα και έπειτα επιστρέφετε στην προσπάθειά σας.

Η συγκέντρωσή σας χρήζει βελτίωσης αν:

  • Αν ξεχνιέστε ή αν το μυαλό σας «τρέχει» σε άσχετα με την δουλειά σας σενάρια.
  • Δεν μπορείτε να αποκλείσετε ή να αποφύγετε τους αντιπερισπασμούς.
  • Χάνετε τον έλεγχο ή της εξέλιξη της προόδου σας.

Πώς θα την ενισχύσετε

Δύο βασικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

Εξαλείψτε τους αντιπερισπασμούς

Αν και ακούγεται προφανές, πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσοι είναι οι αντιπερισπασμοί που μας εμποδίζουν από το να μένουμε συγκεντρωμένοι. Μπορεί να είναι ένας χαμηλός αλλά ενοχλητικός θόρυβος ή και το κινητό μας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αποκλείσουμε τα στοιχεία εκείνα που «κλέβουν» την προσοχή μας.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να ορίσετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα παραμείνετε μόνοι σας για να ολοκληρώσετε όλα όσα θέλετε, περιορίζοντας οποιοδήποτε ψηφιακό αντιπερισπασμό.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να αναζητήσετε μια ήρεμη τοποθεσία όπου γνωρίζετε ότι θα είστε σε θέση να εργαστείτε χωρίς προβλήματα.

Αφήστε το multitasking

Αν και το multitasking φαίνεται να σας βοηθά να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι η ταυτόχρονη διαχείριση πολλαπλών εργασιών μπορεί να μειώσει δραματικά την παραγωγικότητα, αποτρέποντάς σας από το να εστιάσετε σε σημαντικές λεπτομέρειες.

Για να ενισχύσετε την συγκέντρωσή σας είναι σημαντικό να την διανείμετε σωστά καθώς οι πόροι της είναι περιορισμένοι. Δοκιμάστε λοιπόν, να ξεκινήσετε από εκείνο που προέχει και έπειτα να συνεχίσετε υλοποιώντας ένα πράγμα την φορά.