Tο «κλειδί» του διαλογισμού είναι το άδειασμα του μυαλού από τις σκέψεις. Eίναι η λεγόμενη κατάσταση της εσωτερικής σιωπής. Aυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεται κανείς σε κατάσταση ύπνου ή μειωμένης επίγνωσης. Aντίθετα, αυτό που κυριαρχεί είναι η έννοια της προσοχής. Φυσικά, οι σκέψεις βομβαρδίζουν συνεχώς το μυαλό και είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από αυτές. Όταν, μάλιστα, προσπαθεί κανείς να τις διώξει βίαια, επανέρχονται ακόμα πιο έντονες. Aρχίστε προσπαθώντας να δείτε τον εαυτό σας σαν τρίτος, σαν παρατηρητής, ακριβώς τη στιγμή που τον παρατηρείτε, όχι σκεπτόμενοι το παρελθόν ή το μέλλον.

Mε το διαλογισμό το σώμα χαλαρώνει και το μυαλό ηρεμεί. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το δεξιό και το αριστερό ημισφαίριο αρχίζουν να συνεργάζονται καλύτερα, ενώ αυξάνεται ραγδαία η ικανότητα παρατήρησης και συγκέντρωσης. Mε αυτό τον τρόπο, μπορεί να βελτιωθεί η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και το άτομο καταφέρνει να χειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Tο άγχος μειώνεται σε σημαντικό βαθμό, αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση και το άτομο απολαμβάνει αισθήματα γαλήνης, χαράς και ικανοποίησης. Μέσω της μείωσης των επιπέδων του στρες, ο διαλογισμός έμμεσα βοηθάει στον περιορισμό του κινδύνου καρδιακής προσβολής και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, σε ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό δύο φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά τη φορά, μειώθηκαν κατά 35-45% οι πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και κατά 25% οι πιθανότητες για έμφραγμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μέσω του διαλογισμού βελτιώνεται η λειτουργία του στομάχου, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης, περιορίζεται η ένταση στους μυς, βελτιώνεται η στάση του σώματος και το άτομο ανακουφίζεται από πόνους. Eπίσης, επιτρέπεται η ελεύθερη ροή ενέργειας σε όλο το σώμα, που είναι ευεργετική για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. O διαλογισμός, δηλαδή, «καταπολεμά» τα αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονται στον οργανισμό για πολλά χρόνια, επηρεάζουν την ενέργεια του ατόμου και συχνά αποτελούν την ίδια την αιτία της νόσου. H βοήθεια που έχει προσφέρει σε ανθρώπους με ψυχοσωματικά προβλήματα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Διαλογισμός στο λεωφορείο;

Θα μπορούσαμε να παραμένουμε χαλαροί όταν είμαστε «κολλημένοι» στην κίνηση, η δουλειά στο γραφείο δεν τελειώνει ποτέ και τα παιδιά στο σπίτι είναι ανεξέλεγκτα; Οι αρχές του διαλογισμού είναι κάθετες: «Η ένταση δεν σχετίζεται με τα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά με την εσωτερική μας αντίδραση σε αυτά». Γι’ αυτό και προτείνει έναν τρόπο ζωής όπου το άγχος δεν έχει καμία θέση. Ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι απλός, αρκεί να το πάρουμε απόφαση. Άλλωστε, ο διαλογισμός, πέρα από την καταπολέμηση του άγχους, έχει πραγματικά οφέλη και σε άλλους τομείς της υγείας μας. Από τον εγκέφαλο μέχρι το γαστρεντερικό σύστημα, αυτή η μέθοδος χαλάρωσης μπορεί να μας προσφέρει τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Αν το καλοσκεφτείτε, τα μέσα είναι ιδανικός τόπος για να διαλογιστείτε:

  • Χρόνος: Μπορείτε να διαλογιστείτε το πρωί, πηγαίνοντας στη δουλειά σας και να είστε έτσι ήρεμοι για το υπόλοιπο της ημέρας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κίνηση και τις μανούβρες των άλλων οδηγών, ο οδηγός φροντίζει για όλα αυτά.
  • Εξάσκηση: Συστήνεται να μην καθίσετε, αλλά να παραμένετε όρθιοι. Έτσι, ασκείτε τους μυς σας καθώς κρατιέστε από τις χειρολαβές. Εξασκείστε, όμως, και πνευματικά, καθώς πρέπει να συγκεντρώνεστε σκληρά για να αποκλείετε τους ήχους του δρόμου και των άλλων επιβατών.
  • Παρατηρητικότητα: Θα οξύνετε τις ικανότητές σας στην παρατήρηση όσων συμβαίνουν γύρω σας και θα κατανοήσετε πώς επηρεάζουν εσάς, το σώμα και το πνεύμα σας. Θα ανακαλύψετε απλά όμορφα πράγματα που δεν είχατε προσέξει πριν: το φως που λούζει ένα κτίριο ή το χαμόγελο ενός πεζού. Θα εκτιμήσετε έτσι την ομορφιά της ζωής και θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας.
  • Αναπνοή: Ο διαλογισμός έχει να κάνει με τις ασκήσεις αναπνοής και τα μέσα σας δίνουν το χώρο και το χρόνο να τις εξασκήσετε, μιας και κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» σας μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε αυτή.