Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και μαζί του έχουν έρθει και τα κουνούπια. Ο ενοχλητικός ήχος τους σε συνδυασμό με τα τσιμπήματά τους, μπορεί να μας τρελάνουν και να χαλάσουν τα βράδια μας στο μπαλκόνι. Ειδικότερα, αν έχουμε αλλεργία η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Πώς θα το καταλάβουμε αυτό;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η επαφή με ένα κουνούπι πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον έξι δευτερόλεπτα για να προκαλέσει αντίδραση, που είναι τα κόκκινα, πρησμένα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα.

Όταν αυτά συνοδεύονται από εμφανές πρήξιμο, τοπική άνοδο της θερμοκρασίας, κοκκίνισμα και φαγούρα ή πόνο, καθώς και πυρετό, πρόκειται για το λεγόμενο σύνδρομο Skeeter, μια αρκετά έντονη αλλεργική αντίδραση.

Τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ταξιδιώτες που εκτίθενται σε ασυνήθιστα είδη κουνουπιών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο τεστ που να ανιχνεύει την αλλεργία στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ο γιατρός εξετάζει τα συμπτώματα και δίνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Πάντως αν πρόκειται για απλά τσιμπήματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μια πιο σπάνια μορφή αλλεργίας είναι η αντίδραση σε όλο το σώμα. Αυτός ο τύπος είναι απειλητικός και πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.