Παρά το γεγονός ότι μάθατε τα σημάδια ενός και όχι τόσο χαρούμενο μωρού από νωρίς, τα σημάδια της ευτυχίας μπορεί να είναι πιο δυσδιάκριτα, καθώς το μικρό σας δεν έχει ακόμη την ικανότητα να εκφράσει με λέξεις τα όσα νιώθει. Ωστόσο, με τον τρόπο του σας δείχνει ότι είναι χαρούμενο. Ορίστε λοιπόν πώς θα «αποκωδικοποιήσετε» τα σημάδια ενός χαρούμενου μωρού.

Πώς σας δείχνει ότι είναι χαρούμενο;

Νεογέννητο: Δεν χορταίνει να σας κοιτάζει

Το πρόσωπο και η φωνή σας έχουν την εντυπωσιακή ιδιότητα να ηρεμούν το μωράκι σας. Αν και μπορεί να απογοητεύεστε που ενώ του χαμογελάτε, εκείνο δείχνει έτοιμο να κοιμηθεί, στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Όταν το μωρό σας στρέφεται προς εσάς και κοιτάζει το πρόσωπό σας, δείχνοντας γαλήνιο, τότε είναι ευτυχισμένο.

0 – 3 μηνών: Αναπαύεται στην αγκαλιά σας

Το μωρό σας είναι χαρούμενο όταν ικανοποιείτε τις βασικές του ανάγκες: ανταποκρίνεστε στο κλάμα του, το ταΐζετε, αλλάζετε τις πάνες του και το αφήνετε να χορτάσει ύπνο. Όταν το μωρό σας προσαρμόζει το σώμα του στα χέρια σας και αναπαύεται στην αγκαλιά σας είναι ένα σημάδι ότι είναι άνετο και ευτυχισμένο.

1 – 3 μηνών: Αρχίζει να σας χαμογελάει

Κάπου μεταξύ των 4-10 πρώτων εβδομάδων της ζωής του, το μικρό σας θα αρχίζει να χαμογελάει αυθόρμητα, αντιδρώντας σε κάτι που είδε. Πλεόν θα μπορείτε να διακρίνετε με μεγαλύτερη σιγουριά ότι το μωρό σας είναι χαρούμενο.

3 – 6 μηνών: Ξεκαρδίζεται

Το γέλιο του μωρού σας είναι μουσική στα αυτιά σας, αλλά ο ήχος του ευχαριστεί και το μικρό σας. Το παιχνίδι με το μωρό σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το γέλιο του: παίξτε «κούκου τσα», κάντε αστείες γκριμάτσες, τραγουδήστε του κουνώντας τα χέρια σας ή φυσήξτε στην κοιλίτσα του.

4 – 7 μηνών: Προσπαθεί να μιμηθεί την ομιλία σας

Σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο το μωρό σας προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματά του βγάζοντας ακατάληπτους ήχους. Τα «τιτιβίσματα» αυτά είναι η πρώτη προσπάθεια του μικρού σας να μιμηθεί την ομιλία σας

12 – 18 μηνών: Αποκτά μια πρώιμη αίσθηση του χιούμορ

Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μικρό σας αποκτά μια πρώιμη αίσθηση του χιούμορ. Σχετικές έρευνες, δείχνουν ότι τα μωρά σε αυτήν την αναπτυξιακή φάση διασκεδάζουν χρησιμοποιώντας με παράδοξο τρόπο τα καθημερινά αντικείμενα. Για παράδειγμα, προσπαθώντας να σας κάνει να γελάσετε, το μωρό μπορεί να βάλει μια πάνα στο κεφάλι του.