Το να πείτε όχι, να περιορίσετε τον χρόνο και την ενέργεια που είναι διαθέσιμη στους γύρω σας και να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες έναντι των άλλων είναι φυσιολογικό και σύμφωνα με τους ειδικούς απαραίτητο για να διατηρήσουμε την προσωπική μας ευεξία. Τα όρια είναι σημαντικά για να μην απογοητεύετε τον εαυτό σας αλλά ούτε και τους γύρω σας.

Τρία σημάδια ότι πρέπει να βάλετε όρια

Τρία σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν ότι πρέπει να βάλετε ή να ενισχύσετε εκ νέου τα όρια που θέτετε στις σχέσεις, προσωπικές και μη, περιλαμβάνουν:

«Δραπετεύετε» από τα ραντεβού σας

Εάν έχετε την τάση να ακυρώνετε τα σχέδια σας, είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχετε πάθει… «υπερφόρτωση».

«Η τάση να δραπετεύσετε από όλα όσα κανονίζετε, ακόμα και αν χαίρεστε για αυτά, είναι το πρώτο μέρος όπου αρχίζουμε να βλέπουμε ότι αυτή η διάβρωση των ορίων είναι πραγματικά εμφανής γιατί οι άνθρωποι λένε ναι, όταν εννοούν όχι» επισημαίνει η δρ.  Andrea Bonior, ψυχολόγος.

«Ή μπορείτε να λέτε αυτόματα ή σχεδόν αυθόρμητα «ναι» για να αποφύγετε την ανησυχία ή το άβολο συναίσθημα του όχι, μετατοπίζοντας το για αργότερα».

Μόνιμη κούραση

Όταν δεν ορίζετε επαρκή όρια, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο για να κοιμηθείτε, να χαλαρώσετε ή να ξεκουραστείτε.

«Οι ανάγκες σας έχουν μεγάλη σημασία και όταν δεν επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας, τότε μπορεί πράγματι να εξαντλήσουμε κάθε απόθεμα της ενέργειάς μας, πράγμα που επηρεάζει κάθε τομέα της καθημερινότητάς σας» επισημαίνει η πιστοποιημένη θεραπεύτρια, Kari Rusnak.

«Εάν εστιάσετε στον εαυτό σας, γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι αισθάνεστε πολύ όμορφα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά» επισημαίνει.

Συχνοί επισκέπτες η αγανάκτηση και η απογοήτευση

«Βρίσκεστε δυσαρεστημένοι από πολλούς ανθρώπους στη ζωή σας; Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν λέτε συχνά «όχι» ή επειδή βάζετε τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές σας» επισημαίνει η δρ. Andrea Bonior. Λέτε «ναι» ενώ στην πραγματικότητα θέλετε να πείτε «όχι» και η απογοήτευση είναι άμεση συνέπεια.

Για να επιλύσετε αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό να μάθετε αρχικά να λέτε «όχι», δίνοντας προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες.