Είτε θα προτιμούσατε να ασχολείστε full-time με την ανατροφή του, είτε η καριέρα είναι για εσάς προτεραιότητα, είναι βέβαιο ότι η πρώτη κρυάδα της επιστροφής στη δουλειά μετά τον τοκετό και τη λοχεία δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όμως δεν σημαίνει ούτε είναι ακατόρθωτο να εξισορροπήσετε τις πολλαπλές υποχρεώσεις, ούτε ότι θα πρέπει να τα «φτύσετε» προσπαθώντας.

Πρέπει να αποδεχτείτε πως δεν είστε ο τέλειος άνθρωπος, δεν υπάρχει πιθανότητα να τα κάνετε όλα τέλεια και, κυρίως, ότι όλα όσα καταφέρνετε να προσφέρετε στο μωράκι σας είναι υπεραρκετά για να είναι ευτυχισμένο.

Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί, οι παρακάτω συμβουλές ίσως καταστήσουν πιο ομαλή την επιστροφή στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις.

Οκτώ συμβουλές για να επιστρέψετε στη δουλειά χωρίς τύψεις

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Η σωστή προετοιμασία είναι το βασικότερο για να νιώσετε καλύτερα. Αρχικά, σκεφτείτε προσεκτικά ποιος θα θέλατε να προσέχει το μωρό σας όσο εσείς λείπετε, και κατόπιν εξετάστε τις δυνατότητες που έχετε πριν καταλήξετε σε κάποια απόφαση: μια γιαγιά, μια baby sitter, ένας βρεφονηπιακός σταθμός ή ένας συνδυασμός των προηγούμενων. Εξετάστε, επίσης, αν θα μπορούσατε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύατε πριν, ώστε να καταφέρετε να ρυθμίσετε καλύτερα την οικογενειακή σας ζωή. Έτσι, μπορεί να μειωθεί το στρες που προκαλείται από την προσπάθειά σας να τα προλάβετε όλα, αλλά να βρείτε και περισσότερο ποιοτικό χρόνο για το παιδί σας, χωρίς να είστε εξουθενωμένη.

Μην είστε συγκεντρωτικές

Μην κάνετε το λάθος να θεωρείτε ότι εσείς είστε αυτές που θα πρέπει να είναι πάντα παρούσες σε όλα, από το άλλαγμα της πάνας και το τάισμα, μέχρι τον ύπνο. Δώστε χώρο και ευκαιρίες στον πατέρα, αλλά και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, να συμμετέχουν ενεργά στο μεγάλωμα του μωρού.

Η σωστή οργάνωση είναι το παν

Σημειώνετε τις δουλειές που πρέπει να κάνετε σε καθημερινή βάση, όπως και τις ώρες που πρέπει να φάει το μωρό. Αυτό θα σας βοηθήσει να τις ιεραρχήσετε κατά σειρά προτεραιότητας και να μην «πελαγώνετε» προσπαθώντας να τις κάνετε όλες μαζί, αλλά και να ταΐζετε το μωρό όταν πρέπει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στους πρώτους μήνες της ζωής του. Ο σωστός καταμερισμός του χρόνου, αλλά και της εργασίας, όπως και το μοίρασμα ευθυνών με το σύντροφό σας θα σας ανακουφίσουν και τους δύο.

Κρατήστε τις ισορροπίες

Μην ξεσπάτε πάνω στο μωρό ή στους γύρω σας, επειδή είστε εκνευρισμένη από τη δουλειά, και προσπαθήστε να διαχειριστείτε την κούρασή σας. Από την άλλη, μην του κάνετε όλα τα χατίρια επειδή είστε κουρασμένες. Η φροντίδα, η αγκαλιά σας, αλλά και όλα όσα κάνετε γι’ αυτό, είναι αρκετά για να καταλάβει ότι το αγαπάτε.

Αφιερώστε στο μωρό σας ποιοτικό χρόνο

Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε ασχολείστε ουσιαστικά μαζί τους. Με το να το έχετε πλάι σας απλώς και να χαζεύετε τηλεόραση ή να μιλάτε στο τηλέφωνο δεν πετυχαίνετε πολλά. Μην ξεχνάτε πως μία ώρα ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας με το παιδί είναι προτιμότερη από ένα 24ωρο συνεχούς, αλλά «κενής», παρουσίας στο σπίτι. Πηγαίνετε μαζί μια βόλτα, παίξτε, μοιραστείτε εμπειρίες και συναισθήματα. Μόνο έτσι θα επικοινωνήσετε καλύτερα μαζί του.

Δώστε προσοχή στη σχέση με το σύντροφό σας

Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα για μια νέα και εργαζόμενη μαμά είναι η σχέση της με το σύντροφό της. Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε χρόνο για να μείνετε μόνοι σας, εσείς και ο σύντροφός σας, ακόμη κι αν αυτό είναι να βγείτε ένα βράδυ οι δύο σας για φαγητό στο αγαπημένο σας εστιατόριο. Όσο υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος να προσέχει το μωρό σας, δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές επειδή απολαμβάνετε το δείπνο σας.

Αποδεχτείτε πως δεν είστε «μόνο μάνα»

Είναι μύθος ότι μια γυναίκα είναι πάνω από όλα μάνα. Είναι πάνω από όλα γυναίκα, και είναι απαραίτητο να φροντίζει πρώτα τον εαυτό της για να μπορέσει να φροντίσει και το παιδί. Κρατώντας ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες της και τις υποχρεώσεις της, θα μπορέσει να είναι ευτυχισμένη και να βρει αποθέματα αγάπης για την οικογένειά της.

Πείτε όχι στις ενοχές

Η δουλειά δεν θα κάνει κακό στο μωρό, αλλά -αντίθετα- θα κάνει πολύ καλό σε εσάς. Μην ξεχνάτε πως η «καλή» ψυχική σας κατάσταση θα επηρεάσει θετικά και την αλληλεπίδρασή σας μαζί του. Το πώς είναι η σχέση ενός παιδιού με τους γονείς του, πόσο προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του, ποιος και πώς τα φροντίζει όταν εκείνοι λείπουν, είναι πολύ σημαντικότεροι παράγοντες για την καλή ανατροφή του από το αν εργάζεστε ή όχι. Για την ομαλή ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού χρειάζεται ένα γενικότερο πλαίσιο αρμονικής οικογενειακής συμβίωσης