Μπορεί να τα έχετε δοκιμάσει όλα: του αγοράσατε καινούργιο κρεβάτι, του βάλατε φωτάκι νυκτός και του τρίψατε τρυφερά την πλατούλα προτού το αφήσετε να κοιμηθεί. Το μικρό σας όμως φαίνεται ότι απλά δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του. Μην απελπίζεστε: πρόκειται για μια ιδιαίτερα συνηθισμένη κατάσταση που ακόμη κι αν σας φαίνεται ότι δεν μπορείτε να την αλλάξετε, στην πραγματικότητα υπάρχουν τρόποι να μάθετε στο παιδί να κοιμάται μόνο του. Αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα και να είστε συνεπείς.

Βάλτε ξεκάθαρα όρια

Εξηγήστε στο μικρό σας ότι όταν τα φώτα του σπιτιού κλείνουν, θα το συνοδεύετε στο δωμάτιό του και στη συνέχεια θα φεύγετε. Ακόμη κι αν αυτό δεν λειτουργήσει τις πρώτες φορές, όσο εσείς επιμένετε το παιδί θα καταλάβει τα όριά σας και σιγά σιγά θα προσαρμοστεί. Αν το μικρό σας γκρινιάζει μόλις φύγετε, μην του φωνάζετε και μην το τιμωρείτε. Απλά δώστε του να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει κάτι την απόφασή σας.

Υιοθετήστε μια χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα που θα το προετοιμάσει για ύπνο

Κάντε το ένα χλιαρό ντους, χαμηλώστε τον φωτισμό του σπιτιού και δώστε του να πιει ένα ζεστό ποτήρι γάλα.

Αποφύγετε τις οθόνες

Το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του παιδιού να κοιμηθεί, επομένως κλείστε τις οθόνες και προτιμήστε να του διαβάσετε ένα βιβλίο.

Μη μένετε δίπλα του μέχρι να το πάρει ο ύπνος

Μπορεί εσείς να μένετε δίπλα στο παιδί ώστε να βεβαιωθείτε ότι κοιμήθηκε, όμως έτσι δεν το βοηθάτε. Αφενός, με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δεν μαθαίνει να κοιμάται μόνο του, αφετέρου μπορεί να ξυπνήσει μέσα στον ύπνο του και να το τρομάξει η απουσία σας. Φροντίστε, λοιπόν, να φεύγετε από το δωμάτιο του παιδιού προτού κοιμηθεί και σταδιακά να αυξάνετε την απόσταση.

Βοηθήστε το να νιώσει ασφαλές

Ένα αρκουδάκι, το οποίο μπορεί να αγκαλιάζει κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ένα φωτάκι νυκτός μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να νιώσει πιο ασφαλές.

Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί  κατά τη διάρκεια της ημέρας

Έτσι το παιδί δεν θα έχει ανάγκη την προσοχή σας το βράδυ.

Επιβραβεύστε την πρόοδό του

Αν το μικρό σας καταφέρει να περάσει ένα ολόκληρο βράδυ μόνο του, το επόμενο πρωί επικροτήστε την πρόοδό του, ώστε να συνδέσει το γεγονός ότι κοιμήθηκε μόνο του με θετικά πράγματα. Για παράδειγμα, αφήστε το να διαλέξει εκείνο τι θα φάει για πρωινό ή τι ρούχα θα φορέσει.