Ως γονείς καλούμαστε να είμαστε συνεπείς σε πολλές υποχρεώσεις, επαγγελματικές και προσωπικές. Από την αλληλεπίδραση με τα παιδιά μέχρι τη δουλειά, τη διατήρηση της υγιεινής του σπιτιού και της καλής του λειτουργίας, καλούμαστε να κάνουμε πολλά πράγματα μόνο σε λίγες ώρες. Επομένως δεν προκαλεί έκπληξη, ο προβληματισμός που βιώνουν οι περισσότεροι γονείς αναφορικά με τον χρόνο και την ενέργεια που επενδύουν στο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά.

Πώς θα βρείτε χρόνο και ενέργεια για παιχνίδι με τα παιδιά

Μερικές χρήσιμες μέθοδοι που προτείνουν οι ειδικοί για να καταφέρετε να βρείτε πράγματι την ενέργεια και να «ξεκλέψετε» λίγο χρόνο από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις ώστε να τον αφιερώσετε στο παιχνίδι και τον ποιοτικό χρόνο με το παιδί, περιλαμβάνουν:

Κάτι ενδιαφέρον και για τις δυο πλευρές

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν την ίδια δραστηριότητα ξανά και ξανά χωρίς να πλήττουν. Κι ενώ μπορεί στην αρχή να συμμετέχετε με ενθουσιασμό στο παιχνίδι τους, σίγουρα κάποια στιγμή εσείς θα βαρεθείτε. Όταν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να επιλέξετε μια δραστηριότητα που να απολαμβάνετε εξίσου με το παιδί.

Αυτό διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά, ήδη από την βρεφική ηλικία, μπορούν να αντιληφθούν την απουσία ενδιαφέροντος κι έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αλληλεπιδράσουν τόσο μαζί σας όσο και με το παιχνίδι τους.

Το μυστικό κρύβεται στην απλότητα

Το κλειδί για να παίζετε με επιτυχία μαζί με τα παιδιά είναι απλά να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Η προσπάθεια εύρεσης νέων παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, μπορεί να σας οδηγήσουν σε… δημιουργικό αδιέξοδο αφού οι περισσότερες προτάσεις με τον καιρό θα γίνονται όλο και πιο χρονοβόρες ή περίπλοκες.

Αυτός είναι ο λόγος, που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε απλές δραστηριότητες, διατηρώντας ακόμα και όταν τις αλλάζετε το απλό τους χαρακτηριστικό στοιχείο.

Όχι μόνο υπάρχει λιγότερη πίεση για να επινοηθεί μια περίπλοκη δραστηριότητα παιχνιδιού, αλλά τις περισσότερες φορές, όσο πιο απλό είναι το παιχνίδι ή το έργο, τόσο πιο διασκεδαστικό είναι για όλους.