Για ορισμένους γονείς το μπάνιο του νέου μέλους της οικογένειας ενδεχομένως να μην είναι καθόλου όπως το περίμεναν, μιας και το μωράκι τους δεν σταματά να κλαίει και να διαμαρτύρεται με κάθε τρόπο, προκειμένου να σταματήσετε.  Μην ξεχνάτε όμως, ότι  η βρεφική επιδερμίδα είναι πέντε φορές πιο λεπτή από εκείνη ενός ενήλικα, έχει μεγάλη απορροφητικότητα και δεν έχει ακόμη αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς, γεγονός που την κάνει ευάλωτη στις μικροβιακές μολύνσεις.

Πριν το μπάνιο 

Σωστή θερμοκρασία του νερού Βάλτε λίγο νερό στο μπανάκι (περίπου 15εκ. η στάθμη), ελέγξτε τη θερμοκρασία του βουτώντας τον αγκώνα σας (όχι τα χέρια σας, γιατί έχουν συνηθίσει το ζεστό νερό.) Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό.

Αν έχετε θερμόμετρο μπάνιου, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι γύρω στους 29°C.

Σωστή θερμοκρασία δωματίου  Είναι σημαντικό η θερμοκρασία δωματίου να κυμαίνεται στους 25°C (με κλειστά παράθυρα) για να μην κρυώνει το μωρό ούτε πριν ούτε μετά το μπάνιο του.

Πολλά μωρά απολαμβάνουν το στέγνωμα με πιστολάκι, μην το κάνετε όμως καθημερινά διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξηράνει την τόσο ευαίσθητη επιδερμίδα του παιδιού σας.

Όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο του

Για το μπάνιο του θα χρειαστείτε: παιδικό μπανάκι ειδικό αντιολισθητικό στήριγμα θερμόμετρο μπάνιου μια απαλή πετσέτα βρεφικό αφρόλουτρο & σαμπουάν βαμβάκι καθαρή πάνα

Προσοχή στο δερματάκι του 

Ειδικά για το ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα του δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σαπούνι ή παιδικό καλλυντικό. Προτιμήστε ειδικό βρεφικό σαμπουάν και βρεφικό αφρόλουτρο κατάλληλα και για νεογέννητα που είναι υποαλλεργικά, οφθαλμολογικά και δερματολογικά ελεγμένα.

Το μπάνιο του μωρού μας βήμα βήμα

Πρώτα γδύστε το μωρό με απαλές κινήσεις και βγάλτε του την πάνα. Μπορεί να παραπονεθεί λιγάκι, γι’ αυτό καθαρίστε το γρήγορα με ένα μωρομάντιλο στις ευαίσθητες περιοχές και τυλίξτε το σε απαλή πετσέτα, μιλώντας του τρυφερά για να το καθησυχάσετε και να νιώσει ασφάλεια.

Ρίξτε λίγο αφρόλουτρο ειδικό για νεογέννητα στο μπανάκι του και ανακατέψτε το νερό.

Κρατήστε το πάνω από το μπανάκι, τυλιγμένο αρκετά σφιχτά σε μια πετσέτα, με το κεφαλάκι του στην παλάμη σας.

Λούστε τα μαλλιά του προσεκτικά με το άλλο σας χέρι χρησιμοποιώντας λίγο σαμπουάν ειδικό για μωρά και νεογέννητα.

Ξεβγάλτε με ζεστό νερό και στεγνώστε τα μαλλάκια του πριν βγάλετε την πετσέτα.

Σειρά έχει το κορμάκι του

 Βάλτε το μωρό στο μπανάκι κρατώντας το λαιμό και τους ώμους με το ένα χέρι. Με το άλλο χέρι κρατήστε τον ποπό του.

Αναταράξτε το νερό ελαφρά και ρίξτε του λίγο για να συνηθίσει.

Πλύνετε το με το ένα χέρι σας ενώ θα κρατάτε με το άλλο το λαιμό και τους ώμους του.

Βγάλτε το μωρό από το μπανάκι με τα δυο σας χέρια -γιατί θα γλιστράει- και τυλίξτε το στην πετσέτα.

Φροντίστε να στεγνώσετε καλά τον αφαλό.

Στεγνώστε το καλά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από το λαιμό του και στις ζάρες κάτω από τα χέρια και γύρω από τα γεννητικά όργανα, γιατί εκεί μαζεύεται υγρασία.

Καθαρίστε τα μάτια του (από μέσα προς τα έξω) με ένα κομματάκι βαμβάκι βουτηγμένο σε βρασμένο χλιαρό νερό. Χρησιμοποιήστε καινούργιο βαμβάκι για κάθε μάτι και προσέξτε να μην μπουν ίνες σε αυτό