Πιθανότατα γνωρίζετε τη γνωστή έκφραση, «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Ενώ η φράση δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1913, βασίστηκε σε μια παροιμία που ξεκίνησε το 1866. Παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων δεν οδηγεί σε λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό, η προσθήκη τους στη διατροφή βοηθά στη βελτίωση πολλών πτυχών της υγείας.

Ιδιαίτερα θρεπτικά, τα μήλα είναι γεμάτα με σημαντικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση επιβλαβών ενώσεων γνωστών ως ελεύθερων ριζών και προστατεύει από ασθένειες.

Τα μήλα είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η κουερσετίνη, το καφεϊκό οξύ και η επικατεχίνη.

Διατροφική αξία

Τα μήλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς και μη-θρεπτικών συστατικών και περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών και άλλων φυτοχημικών.

Προσθέτοντας ένα μεσαίου μεγέθους μήλο στη διατροφή σας λαμβάνετε 8,4 mg βιταμίνης C. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη C, εάν είστε άνδρας και 11% εάν είστε γυναίκα. Επιπλέον, σας παρέχει πλήθος βιταμινών όπως ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) και κάλιο.

Όσον αφορά τα μάκρο-θρεπτικά συστατικά του, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια υδατανθράκων και σχεδόν το σύνολο των θερμίδων τους προέρχονται από αυτούς. Δεν περιέχει καθόλου λίπος (ούτε χοληστερίνη) και περιέχει περίπου 0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Θερμιδικά αποδίδει 65 kcal ανά 125 gr (ένα τεμάχιο), ενώ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, περίπου 84%. Τρώγοντας ένα μήλο λαμβάνετε μια μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, περίπου 4,5 γραμμάρια. Το μαλακό εσωτερικό μέρος των μήλων παρέχει διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ η σκληρή εξωτερική φλούδα αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών που βρίσκονται στα μήλα, τα οποία είναι ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τα μήλα περιέχουν αρκετές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και των φλαβονοειδών.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 41 μελετών, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μήλων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ μια άλλη μελέτη παρατήρησε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των πιθανών αντικαρκινικών επιδράσεων των μήλων και για να προσδιοριστεί εάν ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Τα μήλα έχουν, επίσης, συνδεθεί με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαν να κρατήσουν τον γιατρό μακριά:

Υποστηρίζουν την απώλεια βάρους: Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα μήλα έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν το αίσθημα πληρότητας, μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων και αυξάνουν την απώλεια βάρους.

Βελτιώνουν την υγεία των οστών: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας φρούτων σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργίας του εγκεφάλου: Η κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, στην πρόληψη της πνευματικής παρακμής και στα αργά σημάδια γήρανσης.

Προστατεύουν από το άσθμα: Η αυξημένη πρόσληψη μήλων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη: Σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα συνδέεται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση.

Πηγή: healthline.com