Γνωρίζουμε το σύμπλεγμα κατωτερότητας, υπάρχει όμως και το αντίθετό του, το σύμπλεγμά ανωτερότητας. Η Μαρίνα Μόσχα, MA Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια, γράφει  για τους ανθρώπους με σύμπλεγμα ανωτερότητας και εξηγεί πώς μπορούμε να τους χειριστούμε…

Πρόκειται για άτομα που νιώθουν μειονεκτικά με τον εαυτό τους και στην προσπάθειά τους να το “καταπολεμήσουν” φτάνουν στο αντίθετο σημείο όπου αισθάνονται πως είναι “υπεράνω” όλων, φέρονται αλαζονικά και πιστεύουν πως υπερέχουν σε σχέση με όλους τους άλλους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Συνήθως τα συγκεκριμένα άτομα έχουν για παράδειγμα:

-Ανάγκη επιβεβαίωσης, αποδοχής, προσοχής και θαυμασμού στο άτομό του
-Πιστεύουν πως έχουν πάντα δίκιο, είναι αλάνθαστα
-Τα δικά τους πράγματα, συμπεριφορές, άτομα, κλπ. είναι “τα καλύτερα”
-Ζουν με μία διαρκή σύγκριση, όπου φυσικά πάντα ξεχωρίζουν
-Δεν σέβονται τους γύρω τους, π.χ. μιλούν διαρκώς και διακόπτουν τους συνομιλητές τους
-Δεν έχουν ενσυναίσθηση προς τους άλλους
-Υπερηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους

Πώς χειριζόμαστε τα συγκεκριμένα άτομα;

Πρώτα από όλα, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν φταίμε εμείς για όσα όσα προσπαθούν να μας προσάψουν.

Μάλιστα, πίσω κρύβεται μία χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπου μέσω ενός αμυντικού μηχανισμού προσπαθούν να την εξισορροπήσουν αποδεικνύοντας στον εαυτό τους πόσο σπουδαία και τρανά είναι. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο με σύμπλεγμα ανωτερότητας προσπαθεί να αναδείξει τον εαυτό του και ό,τι σχετίζεται μαζί του, χωρίς να συνδέεται πραγματικά με τους άλλους και πολλές φορές μάλιστα τους μειώνει για να ανέβει το ίδιο στα μάτια τους, κάτι που βέβαια όπως αντιλαμβανόμαστε δεν έχει και ιδιαίτερη επιτυχία.

Αντίθετα, ένας άνθρωπος με καλή αυτοεκτίμηση αντιμετωπίζει τον εαυτό του πολύ πιο θετικά, δεν αισθάνεται την ανάγκη να παρουσιάσει μία “παραφουσκωμένη εικόνα” για να νιώσει καλύτερα…

Είναι γεγονός πως δεν είναι καθόλου εύκολες οι συναναστροφές με το συγκεκριμένο άτομο. Αν παρόλα αυτά, βρίσκεται στο στενό οικογενειακό, φιλικό ή επαγγελματικό σας περιβάλλον και είστε αναγκασμένοι να έχετε επαφές, μπορείτε με έναν πολύ προσεκτικό τρόπο να το προσεγγίσετε. Θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στον τρόπο και στα λόγια που θα χρησιμοποιήσετε επειδή πολύ εύκολα θα νιώσει ότι θέλετε να το μειώσετε και τελικά είναι πολύ πιθανό να σας επιτεθεί. Άρα λοιπόν, προσπαθήστε να δείξετε το ενδιαφέρον σας με τέτοιο τρόπο που δεν θα νιώσει πως το υποτιμάτε και δεν το θίγετε, κάτι που πραγματικά δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ενδεχομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα καλά του στοιχεία -που σίγουρα θα έχει- και κάπου να βάλετε και τα προβληματικά ώστε να ισορροπήσει κάπως αυτό που θέλετε να του πείτε.

Μην προσπαθήσετε να το αλλάξετε εσείς, εφόσον κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τον άλλον! Μόνο ο ίδιος μπορεί να το κάνει και εάν το επιθυμεί, είτε από μόνος του, είτε με την βοήθεια ειδικού.