Για πολλές γυναίκες, οι πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης αισθάνονται συναρπαστικές και σχεδόν σουρεαλιστικές. Ωστόσο, αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί γρήγορα να εξαφανιστεί καθώς ο εγκέφαλός σας αρχίζει να γεμίζει με όλα αυτά τα μικρά «γιατί και τι μπορεί να γίνει» και το άγχος σας ξαφνικά να αυξηθεί.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος στην εγκυμοσύνη

Ευτυχώς, μπορείτε να χαλαρώσετε και να διαχειριστείτε το άγχος στην εγκυμοσύνη, με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές:

Μιλήστε

Όταν το μυαλό σας γεμίζει με ανησυχίες, η φυσική τάση είναι να κλείνεστε στον εαυτό σας και να κρατήσετε αυτούς τους φόβους στον εαυτό σας. Δυστυχώς, ωστόσο, αυτό δεν σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το άγχος ή να έχετε κάποια έστω και ελάχιστη ανακούφιση.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε κάποιον για να μιλήσετε για αυτό. Είτε είναι ο σύντροφός σας, η μαμά σας, είτε κάποιος άλλος αγαπημένος σας, βρείτε κάποιον που αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε και που μπορεί να σας προσφέρει υποστήριξη.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι απλώς το να μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με κάποιον άλλον μειώνει το άγχος σας σε ένα σημαντικό επίπεδο.

Μετακινηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες και οι ενδορφίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες στο σώμα. Οι ενδορφίνες λειτουργούν ως φυσικό παυσίπονο και μειώνουν επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης (την ορμόνη του στρες) στο σώμα σας.

Με άλλα λόγια, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος σας με ασφαλή και υγιές τρόπο.

Οι ειδικοί προτείνουν δραστηριότητες όπως περπάτημα, τζόκινγκ ή γιόγκα για τις μέλλουσες μητέρες. Ωστόσο, οποιοσδήποτε τύπος σωματικής άσκησης που σας επιτρέπει ο γιατρός σας μπορεί να είναι ιδανική επιλογή.

Ξεκουραστείτε

Πολλές έγκυες γυναίκες παλεύουν να αποκοιμηθούν, ειδικά όσο πλησιάζουν στην ημερομηνία του τοκετού. Ως μέλλουσα μαμά, πρέπει να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε επτά έως οκτώ ώρες ανά βράδυ.

Αν δυσκολευτείτε όμως, προσπαθήστε να προγραμματίσετε εγκαίρως έναν ή δύο υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ύπνοι μπορούν επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας αυτή τη στιγμή καθώς ο ύπνος ηρεμεί φυσικά το σώμα σας.