Σε μία αγορά γεμάτη με κάθε είδους παιχνίδια οι γονείς έχουν στο μυαλό τους αγοράζοντας ένα παιχνίδι να πληρεί όσο το δυνατόν περισσότερα κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά είναι η διασκέδαση του μωρού, ίσως να είναι και εκπαιδευτικό μα πάνω απ’ όλα να είναι ασφαλές.

Κάποια παιχνίδια μπορεί να θεωρηθούν σχετικά ακατάλληλα για τα παιδιά καθώς η ενασχόληση με αυτά παράγει δυνατούς ήχους και έντονες εικόνες, από την άλλη υπάρχουν και παιχνίδια τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών.

Παρ’όλα αυτά είναι κάποια συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών που θα πρέπει οι γονείς να είναι προσεκτικοί εάν επιλέξουν να τα αγοράσουν και κατόπιν να παίξει το παιδί.

  • Παιχνίδια με προέκταση σπάγγου

Σε μία πρώτη ανάγνωση θεωρούμε ότι τα παιχνίδια που με τόση χαρά σέρνουν τα παιδάκια είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με το Stanford Children’s Health κανένα σχοινί σε παιχνίδι δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 17.78 cm, και αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τυλιχτεί στο λαιμό του παιδιού.

Σε κάθε πείπτωση μπορείτε να αφαιρέσετε το σχοινί τελείως ή να τοποθετήσετε ένα σχοινί δικός σας με τα ασφαλή μέτρα για το παιδί.

  • Παιχνίδια με πολλά μικρά εξαρτήματα

Εάν για κάτι είναι γνωστά τα παιδιά είναι ότι βάζουν ό,τι βρουν στο στόμα τους, συμπεριλαμβανόμενου και τα παιχνίδια τους αφού με αυτά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Με τα μικρά εξαρτήματα στα παιχνίδια το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εύκολα ορατά και  μπορεί να οδηγηθούν στην κατάποσή τους χωρίς να το αντιληφθούν οι γονείς.

Εάν έχετε παιχίδια που η διάμετρος τους είναι ίση με το χαρτί της τουαλέτας καλό θα ήταν να τα απομακρύνετε για λίγο καιρό, μέχρι να μεγαλώσει λίγο το παιδί.

  • Βαμμένα παιχνίδια

Mε το πέρασμα του καιρού το χρώμα φθείρεται στα βαμμένα παιχνίδια με αποτέλεσμα τα κομμάτια της βαφής να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια, στην μύτη και στον λαιμό του μωρού, σύμφωνα με το Newborn Baby Zone.

Μεγαλύτερος, ωστόσο κίνδυνος υπάρχει στα προβλήματα που προκαλεί ο μόλυβδος που περιέχεται στην βαφή.

Σύμφωνα με το WebMD, η έκθεση ενός μωρού σε μόλυβδο μπορεί να επηρεάσει την διανοητική του ικανότητα, να προκληθεί απώλεια ακοής, να επιφέρει επιληπτική κρίση και προβλήματα στην καρδιά.

  • Μεγάλες και βαριές κουδουνίστρες

Η κουδινίστρα είναι ίσως το πρώτο παιχνίδι που έχει κάθε παιδάκι από τους γονείς τους.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι κουδουνίστρες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αίσθησης της παρακολούθησης ενός αντικειμένου και συμβάλλει στην γνωστική ανάπτυξη.

Όταν αγοράζουμε ένα τέτοιο παιχνίδι στο μωρό μας θα πρέπει να προσέχουμε από τι υλικό είναι φτιαγμένη, ώστε σε περιίπτωση πτώσης της να μην τραυματιστούν τα μάτια, η μύτη και το κεφάλι.

  • Τοξικά πλαστικά παιχνίδια

Η πλειονότητα των παιχνιδιών  είναι πλαστικά και αυτό γιατί η παραγωγή τους  είναι μαζική αλλά και η χρήση τους προορίζεται  για μικρό χρονικό διάστημα και πρέπει να είναι φθηνά. Ωστόσο κάποια από αυτά τα πλαστικά περιέχουν χημκά τοξικά που είναι ακατάλληλα.

Σε αυτή την περίπτωση τέτοιου είδους παιχινίδια καλό ειναι να αντικαθίστανται με τα κλασσικά ξύλινα παιχνίδια.