Κοροναϊός: Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι είναι μετάλλαξη Δέλτα

Όπως δήλωσε ο Dr Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, η Covid-19 που προκαλεί το στέλεχος Δέλτα «μοιάζει περισσότερο με ένα άσχημο κρυολόγημα» στους νέους που μολύνει.
3 Ιουλίου 2021 | 15:20

Τα συμπτώματα όσων έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή «Δέλτα» (ινδική μετάλλαξη) του κοροναϊού διαφέρουν από τα κλασσικά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, αναφέρει διακεκριμένος βρετανός καθηγητής.

Όπως δήλωσε ο Dr Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, η Covid-19 που προκαλεί το στέλεχος Δέλτα «μοιάζει περισσότερο με ένα άσχημο κρυολόγημα» στους νέους που μολύνει.

Η επισήμανση για τους νεαρούς πάσχοντες δεν είναι τυχαία. Τα έως τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εξαπλώνεται ραγδαία μεταξύ τους. Σε αυτό πιθανώς συμβάλλει το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον Dr. Spector, που είναι επικεφαλής της μεγάλης μελέτης για τον κοροναϊό Zoe Covid Symptom Study, τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα από τους ασθενείς με «Δέλτα» είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Συνάχι

Τα πιο συχνά κλασικά συμπτώματα της Covid-19 που προκαλούσε ο νέος κοροναϊός και τα στελέχη που στην πορεία είχε δημιουργήσει (πριν το Δέλτα) ήταν:

  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Δύσπνοια
  • Απώλεια όσφρησης και γεύσης

Ο καθηγητής Spector λέει ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τα συχνότερα που προκαλεί ο κοροναϊός «Δέλτα», βάσει των δεδομένων στη μελέτη Zoe. Στη μελέτη αυτή συμμετέχουν περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια Βρετανοί.

Το στέλεχος «Δέλτα» που δημιούργησε ο νέος κοροναϊός κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Βρετανία. Προκαλεί περισσότερο από το 90% των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι δείχνει η μελέτη Zoe

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatropedia,gr, όπως εξήγησε ο Dr. Spector, ήδη από τις αρχές Μαΐου η μελέτη Zoe είχε αρχίσει να δείχνει αλλαγή στα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών. Η αλλαγή συνέπεσε χρονικά με την εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα», το οποίο είχε ανιχνευθεί πρώτα στην Ινδία.

Ο πυρετός είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα σε όσους νοσούν από το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) δεν εμφανίζεται πλέον στον κατάλογο με τα 10 κυριότερα συμπτώματα.

«Το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κοροναϊός φαίνεται να δρα λίγο διαφορετικά», είπε ο καθηγητής. «Αυτό όμως είναι επικίνδυνο, διότι μπορεί ο ασθενής να νομίζει ότι έχει απλώς κάποια ίωση της εποχής. Πρέπει όμως να εξεταστεί, διότι αν έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο μπορεί να διασπείρει τον ιό».

Βάσει των έως τώρα στοιχείων στη Βρετανία, κάθε ασθενής με κοροναϊό «Δέλτα» μολύνει 6 ακόμα άτομα, πρόσθεσε.

Ο Dr. Spector εκτίμησε ότι η αλλαγή των συμπτωμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός είναι ένας από τους λόγους που εξαπλώνεται ραγδαία το στέλεχος «Δέλτα». «Πιστεύουμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο» τόνισε.

«Οι νέοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα έχουν μόνο ηπιότερα συμπτώματα από την Covid-19. Θα είναι και διαφορετικά. Επομένως, πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να εξεταστούν για κοροναϊό. Αν έχουν το στέλεχος «Δέλτα», θα είναι πολύ μεταδοτικοί. Και θα θέσουν σε κίνδυνο κυρίως τα ανεμβολίαστα άτομα που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους».

Πρόσφατα Άρθρα
Θέμα ημερών οι αποφάσεις για την απαγόρευση της πρόσβασης στα social media για ανηλίκους 20 Μαρτίου 2026, 11:03
Απαγόρευση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους: 3 εφαρμογές για την προστασία των παιδιών 19 Μαρτίου 2026, 09:46
Κρήτη: Σοκάρει το κατηγορητήριο για τον θάνατο του μικρού Άγγελου 18 Μαρτίου 2026, 11:56
Παιδική θνησιμότητα: 9 παιδιά πεθαίνουν κάθε λεπτό 18 Μαρτίου 2026, 10:54
Επίδομα μητρότητας: Οι σημαντικότερες αλλαγές 18 Μαρτίου 2026, 10:44
Καιρός: Ραγδαία αλλαγή με βροχές και καταιγίδες 18 Μαρτίου 2026, 09:38
Μπεν Νίνταμ: Εξελίξεις στην εξαφάνιση – Άνδρας ισχυρίζεται ότι είναι το χαμένο παιδί 17 Μαρτίου 2026, 10:01
Παιδική παχυσαρκία υπό το πρίσμα του γονεϊκού στρες 16 Μαρτίου 2026, 17:51
Ηράκλειο: Πρώτες πληροφορίες για τον θάνατο του βρέφους που βρέθηκε στην κούνια 15 Μαρτίου 2026, 11:54
Τι συμβαίνει με την πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων; 15 Μαρτίου 2026, 11:50
Καιρός: Παραμένει ανοιξιάτικος – Πού θα σημειωθούν βροχές 15 Μαρτίου 2026, 09:19
Η ιλαρά εξακολουθεί να απειλεί – Σύσταση εμβολιασμού από τον ΕΟΔΥ 14 Μαρτίου 2026, 14:53
Καιρός: Ανοιξιάτικος το Σάββατο – Έρχονται καταιγίδες από τις αρχές της εβδομάδας 14 Μαρτίου 2026, 09:15
Οι έφηβοι στην Αυστραλία παρακάμπτουν την απαγόρευση των social media 13 Μαρτίου 2026, 18:30
Θα βρέξει σήμερα; Ο καιρός ανά περιοχή 9 Μαρτίου 2026, 08:23
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version