Η κατάθλιψη αποτελεί μια κοινή «αόρατη» ασθένεια παγκοσμίως, με περισσότερα από 264 εκατομμύρια άτομα να την αντιμετωπίζουν. Η κατάθλιψη διαφέρει από τις συνηθισμένες διακυμάνσεις της διάθεσης και τις βραχυχρόνιες συναισθηματικές αποκρίσεις στις καθημερινές προκλήσεις. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να την πυροδοτήσουν, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε περιλαμβάνουν:

Περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση

Οι διακυμάνσεις των ορμονών, οι εξάψεις και οι αλλαγές στη ζωή που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση αλλά και την περίοδο πριν, μπορούν να κάνουν την διάθεσή σας να πέσει κατακόρυφα. Εάν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, ένα ιστορικό κατάθλιψης ή PMS, η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.

Η yoga και ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το στρες, συμβάλλοντας στην αύξηση της ενσυνειδητότητας. Κάντε πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, όπως η άσκηση ή και ο ποιοτικός χρόνος με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Κατάθλιψη VS βιταμίνης Β12

Εάν αισθάνεστε ληθαργικοί ή παρατηρείτε την διάθεσή σας να είναι ασυνήθιστα «πεσμένη», τότε μπορεί να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης B12. Εάν είστε μεγαλύτερης ηλικίας, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς μπορεί να μην αρκετό οξύ στο στομάχι προκειμένου να απελευθερωθεί η βιταμίνη B12 από τα τρόφιμα.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να ελέγξετε με τον γιατρό σας τα επίπεδα της βιταμίνης κι αν διαπιστώσετε ότι πράγματι είναι χαμηλά, θα σας καθοδηγήσει.

Πολλά και για πολύ

Ο κίνδυνος της κατάθλιψης αυξάνεται όταν αναλαμβάνετε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς επωμίζονται περισσότερες ευθύνες από την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών έως τις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Για αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας, ειδικά σε περιόδους που κάνετε πολλά. Κάντε μια βόλτα, εστιάζοντας μόνο στην αναπνοή σας, ξεκουραστείτε λίγο παραπάνω, δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και αναζητήστε βοήθεια όποτε το χρειάζεστε.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ενός αδρανούς ή περιστασιακά υπερδραστήριου θυρεοειδούς. Και αν είστε μεγαλύτεροι, μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να συνοδεύεται από φτερουγίσματα στην καρδιά, τρέμουλο ή κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα μεταβάλλονται εάν ο θυρεοειδής παραμένει αδρανής και μπορεί να εκδηλωθεί δυσκοιλιότητα ή κόπωση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά εάν ένας στενός συγγενής έχει διαγνωστεί με νόσο του θυρεοειδούς.