Η θέα ενός μωρού με πιπίλα είναι πολύ χαριτωμένη, ωστόσο αν το παιδί σας είναι τριών ή τεσσάρων ετών, είναι καιρός να αφήσει πίσω του τη συνήθεια αυτή. Οι πιπίλες έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσφέρουν άνεση στο μωρό και να το ηρεμούν. Ωστόσο, δεν προορίζονται για μικρά παιδιά που έχουν ένα πλήρες σύνολο δοντιών.

Ειδικά τα παιδιά που πιπιλούν δυνατά την πιπίλα (ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας) ή τη διατηρούν στο στόμα τους για πολλή ώρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν αλλαγές στη δομή του στόματός τους και στην ευθυγράμμιση των δοντιών τους.

Μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών, καθώς τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν τα μόνιμα δόντια τους, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αλλοίωσης της δομής των οστών στο μπροστινό μέρος του στόματος, κάτι που είναι δύσκολο και δαπανηρό να διορθωθεί.

Πότε θα αφήσει την πιπίλα;

Μερικά νήπια θα αφήσουν την πιπίλα τους από μόνα τους, χωρίς μεγάλη αναστάτωση. Και όπως ισχύει και στην περίπτωση του γιο γιο, έτσι και με την πιπίλα θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας εάν περιμένετε έως ότου το παιδί σάς δείξει σημάδια ότι είναι έτοιμο, παράδειγμα χρησιμοποιώντας την πιπίλα λιγότερο συχνά.

Ωστόσο, αν το παιδί είναι τριών ετών και συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πιπίλα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να γίνει ο βασικός του τρόπος διαχείρισης του στρες, πράγμα το οποίο μπορεί να κάνει τον αποχωρισμό λίγο πιο δύσκολο.

Πώς θα το βοηθήσετε να αφήσει την πιπίλα

Μέχρι την ηλικία των δύο, τα περισσότερα παιδάκια είναι σε θέση να αναπτύξουν εναλλακτικές στρατηγικές για να χαλαρώσουν ή να ηρεμήσουν μετά από ένα ξέσπασμα. Ετσι, καλό θα είναι να βοηθήσετε το παιδί να βρεί ένα διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνει αντί να στρέφεται στην πιπίλα.

  • Θα μπορούσατε να του δώσετε ένα εγκεκριμένο μασητικό παιχνίδι το οποίο του δίνει τη δυνατότητα είτε να το κρατάει απλώς είτε να το βάζει στο στόμα του.
  • Άλλα παιδιά μπορούν εύκολα να μεταβούν σε μια κουβέρτα που μπορούν να αγκαλιάσουν. Το να έχουν ένα αντικείμενο στο οποίο μπορούν να στραφούν δίνει στα παιδιά λίγο έλεγχο, κάτι που μπορεί να αναζητά ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιεί ακόμη πιπίλα. Άλλωστε, είναι τόσο λίγα τα πράγματα που μπορούν να ελέγξουν στην καθημερινή τους ζωή, στο σπίτι και στον παιδικό σταθμό. Αυτός είναι ένας τρόπος να τους δώσετε μια επιλογή.
  • Καλό είναι να απομακρύνετε ένα παιδί από την πιπίλα πριν από μεγάλες αλλαγές, όπως τις πρώτες ημέρες στον παιδικό σταθμό, την άφιξη ενός νέου μωρού ή μια οικογενειακή μετακόμιση. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη του παιδιού σας για την άνεση που λαμβάνει από την πιπίλα, οπότε προσπαθήστε να το σταματήσετε εκ των προτέρων.
  • Έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε πολλαπλές προσεγγίσεις «απογαλακτισμού». Κάποιοι γονείς αποφασίζουν να κόβουν σιγά σιγά μικρά κομμάτια της πιπίλας μέχρι τελικά να μην είναι διασκεδαστικό το πιπίλισμα ή άλλοι απλώς πετούν την πιπίλα. Ωστόσο, οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι μια θετική προσέγγιση τείνει να λειτουργεί καλύτερα.
  • Κάντε τη μετάβαση σταδιακά, αφήνοντας την πιπίλα στον παιδικό σταθμό ή στο αυτοκίνητο.
  • Με μερικά παιδιά λειτουργεί πραγματικά η ιδέα ότι δωρίζουν την πιπίλα τους σε ένα νέο μωρό που γνωρίζετε.