Είστε αποφασισμένοι να χάσετε αυτά τα κιλά που σας ταλαιπωρούν και κάνουν το κουμπί του τζιν να κλείνει με δυσκολία. Υπόσχεστε λοιπόν στον εαυτό σας ότι θα ξεκινήσετε δίαιτα την ερχόμενη Δευτέρα και αφήνετε το περιθώριο να τρώτε ό,τι θέλετε μέχρι και το βράδυ της Κυριακής. Αν η παραπάνω περιγραφή σάς ακούγεται οικεία, τότε αντιμετωπίζετε κι εσείς το Last Supper Syndrome («Σύνδρομο του Τελευταίου Δείπνου»).

Τι είναι το «σύνδρομο του τελευταίου δείπνου»

Το «Σύνδρομο του Τελευταίου Δείπνου» ουσιαστικά περιγράφει εκείνη την εσωτερική φωνούλα που σας λέει ότι πρέπει να καταναλώσετε ό,τι έχει απομείνει από αυτό που θεωρείτε ως «κακό φαγητό», έτσι ώστε να τελειώσει και να μπορείτε να επιστρέψετε στην υγιεινή διατροφή χωρίς πειρασμούς. Αυτό συμβαίνει συνήθως το Σαββατοκύριακο πριν την απόφαση να αρχίσετε δίαιτα…από Δευτέρα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του συνδρόμου είναι όταν υπάρχει μια μικρή ποσότητα φαγητού που απομένει (μερικά μπισκότα, λίγα πατατάκια, δύο κομμάτια πίτσα κ.λπ.) και νιώθετε υποχρεωμένοι να αδειάσετε το πακέτο ή να φάτε ό,τι υπάρχει, ανεξάρτητα από το πόσο χορτάτοι αισθάνεστε.

Πώς θα το ξεπεράσετε

Η λύση σε αυτήν την κατάσταση κρύβεται στην αιτία της, η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι διακρίνετε τα τρόφιμα σε αυτά που είναι νόστιμα και ανθυγιεινά και εκείνα που είναι άνοστα και υγιεινά. Αλλάζοντας αυτή σας την αντίληψη θα είστε σε θέση να ακολουθείτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, χωρίς να νιώθετε ότι κάνετε καταναγκαστικά έργα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτό το σύνδρομο:

  • Βρείτε τα φρέσκα, εποχιακά φρούτα που σας αρέσουν (δεν γίνεται, σίγουρα υπάρχουν κάποια)
  • Ανακαλύψτε νέους τρόπους να μαγειρεύετε τα λαχανικά σας (τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το βαλσάμικο θα τους χαρίσουν έξτρα γεύση, χωρίς να φορτώσουν τα πιάτα σας με θερμίδες)
  • Μην παρασύρεστε από τις διατροφικές επιλογές της παρέας σας (αν ο σύντροφός σας θέλει να παραγγείλει σουβλάκια, εσείς μπορείτε να παραγγείλετε καλαμάκια κοτόπουλο)
  • Θυμηθείτε το αίσθημα φουσκώματος και τη δυσφορία που νιώθετε κάθε φορά που τρώτε περισσότερο από όσο αντέχει το στομάχι σας
  • Συνειδητοποιήστε ότι όλες οι λιχουδιές που αγαπάτε θα συνεχίσουν να υπάρχουν όποτε και αν τις λαχταρήσετε