Έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως μόνο η σωματική βία αποτελεί κακοποίηση. Όμως η ψυχολογική κακοποίηση μπορεί πραγματικά να μας «τσακίσει» και να καταστρέψει τις ζωές μας.

Και συνήθως, το πιο δύσκολο σημείο σε μια κακοποιητική σχέση, ιδίως αν ο σύντροφός μας είναι ναρκισσιστής, είναι το πιο δύσκολο – και επικίνδυνο – σημείο.

Δείτε πώς θα καταφέρετε να απεμπλακείτε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια:

Μην το συζητήσετε από πριν

Αν τον προετοιμάσετε, αρχικά θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του – όμως αμέσως θα περάσει στην αντεπίθεση και στον ψυχολογικό πόλεμο για να σας κρατήσει εγκλωβισμένη. Φροντίστε να ανακοινώσετε την απόφασή σας μόνο όταν είστε πλέον απολύτως σίγουρη και με κάθετο τρόπο. Αν έχετε παιδιά, φροντίστε να μην είναι στο σπίτι όταν του το ανακοινώσετε.

Εντοπίστε τα αναγκαία έγγραφά σας

Ό,τι δεν αντικαθίσταται εύκολα και είναι αναγκαίο για την καθημερινότητά σας θα πρέπει να φύγει μαζί σας: Ταυτότητες, τίτλοι ιδιοκτησίας, χαρτιά από γιατρούς, δεν θα πρέπει να πέσουν στα χ΄σερια του – γιατί μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Φροντίστε για την οικονομική σας ανεξαρτησία

Λίγο καιρό πριν φύγετε, αρχίστε να δίνετε χρήματα σε κάποιο έμπιστο άτομο, για να τα προστατεύει μέχρι να φύγετε – και αν δεν εργάζεστε ήδη, προσπαθήστε να αλλάξετε αυτή τη συνθήκη.

Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό

Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια όταν σκέφτεστε να εγκαταλείψετε ένα τέτοιο άτομο, είναι το γεγονός ότι η κακοποίηση που ασκεί δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Για παράδειγμα, μπορεί σε μεγάλο μέρος της μεταξύ σας αλληλεπίδρασης να είναι ένας άγγελος, κάνοντάς σας να αισθάνεστε υπερβολική ή να πιστεύετε πως τα πράγματα μπορούν να φτιάξουν. Ένας ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση.

Ρίξτε μαύρη πέτρα

Από τη στιγμή που θα φύγετε, μην επικοινωνήσετε μαζί του ποτέ ξανά. Πέρα από το ότι μπορεί να καταφέρει να σας πείσει να γυρίσετε – αυτό είναι άλλωστε το μεγαλύτερο ταλέντο των ανθρώπων με τέτοια προσωπικότητα – το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να μάθει πού βρίσκεστε. Μην το κάνετε. Δυστυχώς, σε περίπτωση που έχετε παιδιά, δεν είναι εφικτό να κόψετε εντελώς επαφές μαζί του, όμως είναι σημαντικό ακόμη και σε αυτή την περίπτωση να πάρετε τις μεγαλύτερες αποστάσεις που σας επιτρέπει ο Νόμος.

Οπλιστείτε με κουράγιο

Δεν πρόκειται να σας αφήσει να ξεφύγετε τόσο εύκολα. Το πιθανότερο είναι πως θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας με όποιον τρόπο μπορεί, και σχεδόν βάζουμε στοίχημα πως ένας από αυτούς θα είναι και η συκοφαντία. Προσπαθήστε να εξηγήσετε την πραγματικότητα στα άτομα που πραγματικά σας ενδιαφέρει να μην σχηματίσουν στρεβλή εικόνα για εσάς και μην αντιδράσετε δημόσια στις κινήσεις του – αυτό θέλει. Αδιαφορήστε για όσους τον πιστέψουν, αλλά και για εκείνον. Σε λίγο καιρό, η ζωή σας θα είναι σίγουρα καλύτερη.