Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από τη μικρή ακόμη ηλικία, πράγμα το οποίο στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί πραγματική πρόκληση. Σε πολλούς γονείς έχει τύχει να αφιερώσουν πολύτιμο χρόνο για να προετοιμάσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα για ολόκληρη την οικογένεια, στο τέλος όμως κατέληξαν να αφιερώνουν ακόμη περισσότερο προκειμένου να πείσουν το παιδί να δοκιμάσει, ειδικά αν πρόκειται για παιδάκι προσχολικής ηλικίας ή αν είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάσει αρχικά και τελικά να υιοθετήσει μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

*Η εικόνα είναι τα «πάντα»

Όπως λένε καταξιωμένοι σεφ η μισή γεύση «κρύβεται» στο στήσιμο του πιάτου και για τα παιδιά η εμφάνιση είναι τα πάντα. Εάν το πιάτο δεν φαίνεται ελκυστικό, πιθανότατα να μην το δοκιμάζουν για αυτό θα ήταν καλό να τους παρουσιάσετε μια όμορφη ή ακόμα και πολύχρωμη εικόνα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσελκύσετε την προσοχή και το ενδιαφέρον του παιδιού στο πιάτο του, από την κοπή φρούτων και λαχανικών σε συγκεκριμένα σχήματα, όπως το ουράνιο τόξο ή ακόμα και η δημιουργία μιας χαμογελαστής φατσούλας.

 

*Κάντε το παιδί βοηθό στην κουζίνα και τα ψώνια

Τα παιδιά λατρεύουν να συμμετέχουν και έτσι, επιτρέποντας στο παιδί σας να βοηθήσει στη διαδικασία προετοιμασίας γευμάτων θα τους δώσει μια αίσθηση ικανοποίησης όταν το γεύμα ή το δείπνο θα είναι έτοιμο. Επιπλέον θα ανυπομονούν να δοκιμάσουν όλα όσα έχουν επιμεληθεί, γεγονός που θα σας γλιτώσει από την προσπάθεια να το πείσετε έστω να δοκιμάσει. Ακόμα περισσότερο, επιτρέψτε στο παιδί να συμμετέχει στα ψώνια για το γεύμα σας. Εξηγήστε τις διαφορές και τη διατροφική αξία σε διαφορετικά τρόφιμα και γιατί τα επιλέγετε. Το παιδί θα λατρέψει τον ποιοτικό χρόνο που θα περάσετε μαζί ενώ ταυτόχρονα θα μάθει γιατί επιλέγετε τις συγκεκριμένες τροφές.

 

*Μην περιορίζετε στη μία προσπάθεια

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να απορρίπτουν ένα νέο φαγητό την πρώτη φορά που τους προσφέρεται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να το σερβίρετε ξανά. Στην πραγματικότητα, ίσως χρειαστεί να ενθαρρύνετε το παιδί σας αρκετές φορές, πριν τελικά δοκιμάσει κάτι. Το μυστικό σε αυτήν την πρακτική είναι η συχνότητα. Μην προσπαθήσετε, συγκεκριμένα, να προτείνετε το ίδιο φαγητό πολύ συχνά. Θα ήταν καλό παράλληλα τα γεύματά σας να χαρακτηρίζονται από μια ποικιλία τόσο πιάτων όσο και τροφίμων για να διατηρήσετε τα πράγματα συναρπαστικά τόσο για εσάς όσο και για το παιδί.