Η πανδημία και η καραντίνα δοκιμάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων. Κάποιοι τείνουν να έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από τη σχέση τους, ενώ άλλοι πολύ λίγες ή/και καθόλου προσδοκίες. Εφόσον γνωρίζετε τι θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε να ανανεώσετε τις προσδοκίες που έχετε από τη σχέση σας, υποστηρίζουν οι κλινικοί ψυχολόγοι, επισημαίνοντας πως η επικοινωνία, αποτελεί «κλειδί» για μία πετυχημένη μετάβαση.

Μερικοί από τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να ορίσετε προσδοκίες, είναι οι ακόλουθοι:

Αυτοσεβασμός

Ο πολιτισμός μας μπορεί να μας οδήγησε να πιστέψουμε ότι κάποιος πρέπει να δίνει σε μια σχέση για να διαρκέσει πολύ. Αυτό μπορεί να ισχύει. Ωστόσο, όχι σε βάρος του αυτοσεβασμού του… Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σας κάνει σκληρά, σαρκαστικά ή δυσάρεστα σχόλια για εσάς ή τις ανασφάλειες σας, πρέπει να είστε επιθετικοί. Μερικοί επιλέγουν να αγνοήσουν αυτά τα σχόλια καθώς πιστεύουν ότι είναι κάτι κακό, ίσως είναι μια μορφή πειράγματος. Τελικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεκτίμησή σας. Ως εκ τούτου, πρέπει να ορίσετε ένα όριο.

Έκφραση

Η αγάπη μπορεί να εκφραστεί με λέξεις, σύμβολα (δώρα), χειρονομίες, άγγιγμα και χρόνο που περνάτε με το σύντροφό σας. Οι δύο σας από κοινού θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να αποφασίσετε την μορφή αυτής της έκφρασης. Ταυτόχρονα, και οι δύο πρέπει να είστε δεκτικοί να λαμβάνετε και να αγαπάτε ο ένας τον άλλον με τους τρόπους που επιλέγετε. Εάν, για παράδειγμα, νιώθετε άβολα με τον τρόπο που σας αγγίζει ο σύντροφός σας, θα πρέπει να του το εκφράσετε. Ο καθορισμός της σωστής προσδοκίας θα τους κάνει να μάθουν περισσότερα για εσάς, καθώς και να τους βοηθήσουν να αποφασίσουν εάν θέλουν να είναι μαζί σας ή όχι.

Αληθινή οικειότητα

Η πραγματική οικειότητα είναι κάτι περισσότερο από το σεξ, αφού προϋποθέτει το να είστε αληθινοί με το σύντροφό σας κι αυτός με εσάς. Να έχετε βαθιές συνομιλίες, να μοιράζεστε μυστικά, όπως και να κατανοείτε τις επιθυμίες του κι αυτός τις δικές σας, χωρίς να νιώθετε ότι ο ένας κρίνει τον άλλο. Έτσι, μπορείτε να περιμένετε άνευ όρων αγάπη από τον σύντροφό σας.

Ποιοτικός χρόνος

Οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο. Ο χρόνος που αφιερώνετε στο σύντροφό σας αποσκοπεί στο να τον γνωρίσετε. Αυτό απαιτεί προσπάθεια, ευγένεια και πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι λογικό να περιμένετε ότι και ο σύντροφός σας θα κάνει το ίδιο. Είναι εξίσου σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας να μην αποφύγετε τη δημιουργία συναισθηματικά εξαρτώμενου δεσμού. Εάν ο σύντροφός σας απομακρυνθεί, εργαστείτε για να κάνετε τη σχέση σας πιο ασφαλή.

Στοχαστική δράση

Είναι άλλο πράγμα να περιμένετε ότι ο σύντροφός σας θα αποδεχτεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κάνει τα πάντα για εσάς ή με τον τρόπο που θέλετε, αλλά να δείχνει κατανόηση στις ανησυχίες και τα συναισθήματά σας.

Πρέπει να επιλέξετε έναν αρκετά καλό σύντροφο ώστε να μην στοχεύετε στην τελειότητα, ούτε να αναζητείτε κάποιον που σας θεωρεί δεδομένο. Θυμηθείτε ότι μια σχέση αφορά δύο άτομα, οπότε πρέπει να σκεφτείτε ο ένας τον άλλον και να στοχεύσετε στη δημιουργία ενός εξαρτώμενου δεσμού.