Πήρατε απόφαση να χάσετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν, γεμίσατε την κουζίνα σας με υγιεινές τροφές και δώσατε υπόσχεση στον εαυτό σας ότι θα μείνετε πιστοί στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Όμως, οι ξαφνικές λιγούρες έρχονται να δοκιμάσουν την αυτοσυγκράτησή σας και να τινάξουν στον αέρα την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους. Κι ενώ δεν πρόκειται να παχύνετε επειδή φάγατε μια φορά ένα παγωτό ή επειδή συνοδεύσατε το κοτόπουλό σας με τηγανιτές πατάτες, συχνά μια μικρή παρασπονδία είναι… η αρχή του κακού.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις λιγούρες

Η καλύτερη στρατηγική για να νικήσετε τις λιγούρες σας και κατ’ επέκταση να αποφύγετε την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού, είναι να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής το οποίο περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ενδιάμεσα υγιεινά σνακ.

Χάρη στον προγραμματισμό των γευμάτων σας, όταν προκύψουν οι «επικίνδυνες» λιγούρες για κάτι αλμυρό ή γλυκό, θα έχετε πρόχειρη μια υγιεινή και ολιγοθερμιδική επιλογή. Με αυτόν τον τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγετε από το διατροφικό σας πρόγραμμα, αφού θα έχετε έτοιμη μια εναλλακτική λύση που θα σας χορτάσει.

Tip: Για να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα από τα πιάτα που θα θέλατε να φάτε μέσα στην εβδομάδα και να οργανώσετε μια λίστα με τα υλικά που χρειάζεστε.

Διατροφικά tips για λιγότερες λιγούρες

Προτού ξεκινήσετε να οργανώνετε τα γεύματά σας, πρέπει να έχετε κατά νου ότι επιλέγοντας έξυπνα τις τροφές που καταναλώνετε, θα είστε σε θέση να μειώσετε την πείνα σας και να χάσετε βάρος με λιγότερο κόπο. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι έχετε συμπεριλάβει στα γεύματα και τα σνακ σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

  • Η πρωτεΐνη ενισχύει το αδυνάτισμα χάρη στην ιδιότητά της να απορροφάται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού. Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες απορροφώνται πιο γρήγορα από το στομάχι και το έντερο, με αποτέλεσμα να σας παρέχουν ενέργεια, αλλά να σας κάνουν επίσης να πεινάτε πάλι μετά από λίγο. Μάλιστα, όταν η κατανάλωση πρωτεϊνών συνδυάζεται με την τακτική γυμναστική, αυξάνεται η μυϊκή μάζα και κατ’ επέκταση οι ημερήσιες καύσεις του οργανισμού σας.
  • Οι φυτικές ίνες προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό. Έχουν την ιδιότητα μόλις εντοπίσουν νερό στον οργανισμό να το απορροφούν και να φουσκώνουν, αυξάνοντας πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και να σας κρατούν πολλή ώρα χορτάτους, αφού έτσι μένουν για αρκετό χρόνο στο έντερό σας. Παράλληλα, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να έρχεστε αντιμέτωποι με λιγότερες λιγούρες.

Bonus tip: Πολλές φορές νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα έχετε αφυδατωθεί. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φροντίστε να είστε συνεχώς ενυδατωμένοι, έχοντας πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Άλλωστε, το νερό έχει την ιδιότητα να κόβει την όρεξη και να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.