Έχετε ακούσει για τα «τρομερά δίχρονα»; Εάν όχι, τότε μάλλον πρόκειται να βιώσετε μια ιδιαίτερη αλλά ταυτόχρονα φυσιολογική φάση, την οποία περνά κάθε παιδί στην ηλικία των δύο ετών. Σε αυτή την φάση, η επιθυμία του νηπίου για ανεξαρτησία συγκρούεται με την ανάγκη του να περιτριγυρίζεται από ενήλικες.

Στις συνέπειες αυτής της φάσης περιλαμβάνονται η αρνητική συμπεριφορά ή τα νεύρα, οι εκρήξεις θυμού ακόμα και η συχνότατη αλλαγή της διάθεσης των νηπίων.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την διάθεση του νηπίου και ούτε πότε αυτή μπορεί να αλλάξει. Συνήθως αυτή η φάση ξεκινά λίγο πριν το νήπιο κλείσει τα δύο αλλά μπορεί να αρχίσει και λίγο πιο μετά. Έτσι θα το διαχειριστείτε όσο πιο ομαλά γίνεται:

Υπάρχουν οι συνέπειες

Είναι σημαντικό σε αυτήν την ηλικία το παιδί να κατανοήσει πως για κάθε του πράξη υπάρχουν και συνέπειες που ακολουθούν. Συχνά στην ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά προσπαθούν να δοκιμάσουν τα όριά σας με την συμπεριφορά τους.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε την καλή ή αναμενόμενη συμπεριφορά μέσα από τους κανόνες και τις συνέπειες, που μπορείτε εσείς οι ίδιοι να τους ορίσετε.

Ευθύνες

Ένας τρόπος για να τονώσετε το ηθικό του και να το κάνετε να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο είναι να του δώσετε μικρές ευθύνες που ταιριάζουν στην ηλικία του. Τα νήπια λατρεύουν τον έλεγχο και έτσι θα νιώθουν καλά ενώ παράλληλα σας βοηθούν.

Επιλογές

Τα νήπια, σε αυτήν την ηλικία, θέλουν να έχουν τον έλεγχο και να ασκούν επιρροή. Αντί να τους δηλώσετε τι πρέπει να κάνουν, αντίθετα δώστε τους μερικές επιλογές, ώστε να νιώθουν ότι διατηρούν τον έλεγχο και ότι εκείνα αποφασίζουν.

Με αυτόν τον τρόπο, παράλληλα, αποφεύγετε να ακούσετε μια αρνητική απάντηση όπως το «όχι» και να γλιτώσετε από περιττή γκρίνια.

Αφήστε τα να ξεκουραστούν

Πώς νιώθετε όταν ξυπνάτε και δεν έχετε κοιμηθεί καλά; Πιθανότατα η διάθεσή σας να μην είναι η καλύτερη και να νιώθετε κουρασμένοι.

Το ίδιο ισχύει και για τα δίχρονα. Ως γονείς, μπορείτε να παρατηρήσετε τις αλλαγές στην διάθεσή τους και να αντιληφθείτε, έπειτα, αν έχει να κάνει με το πόσες ώρες κοιμούνται.

Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου θα σας βοηθήσει πολύ, καθώς το παιδί θα δημιουργήσει μια ρουτίνα και θα γνωρίζει τι ακολουθεί, με αποτέλεσμα να μην αγχώνεται για το τι θα προκύψει μέσα στην ημέρα.