Μπορεί το μικρό σας να σας ζητούσε επιτακτικά ένα αδερφάκι όλον αυτόν τον καιρό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τώρα που εισακούστηκε η επιθυμία του, όλα θα κυλήσουν όπως τα είχατε στο μυαλό σας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η χαρμόσυνη ανακοίνωση των γονιών ότι η οικογένεια θα αποκτήσει νέο μέλος, ακολουθείται από μια… έκρηξη θυμού του παιδιού.

Πότε να το ανακοινώσω στο παιδί;

Αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται συνήθως από την ηλικία του παιδιού. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση καλό είναι να κάνετε υπομονή μέχρι η κοιλίτσα σας να αρχίσει να φουσκώνει, ώστε να έχετε περάσει το πρώτο κρίσιμο 3μηνο.

Πείτε στο μικρό σας ότι το αγαπάτε και εξηγήστε του ότι η αγάπη σας δε μειώνεται τώρα που θα έρθει το νέο μέλος της οικογένειας.

Πώς να το προετοιμάσετε
Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το προετοιμάσετε για τον ερχομό του, περιλαμβάνουν:

Ζητήστε του βοήθεια

Προετοιμάστε το παιδί για τον ρόλο του ως το μεγαλύτερο αδερφάκι, ζητώντας τη βοήθειά του στις προετοιμασίες. Επιλέξτε μαζί τα ρούχα του νέου μέλους, διακοσμήστε μαζί το βρεφικό δωμάτιο και συμβουλευτείτε το για το όνομα που θα δώσετε στο μωρό.

Περάστε χρόνο μαζί του

Δεδομένου ότι μόλις έρθει το δεύτερο παιδί σας στο σπίτι δε θα έχετε την πολυτέλεια του χρόνου, φροντίστε μέχρι τότε να περνάτε χρόνο οι τρεις σας, κάνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί.

Μιλήστε του για τα δικά σας αδέρφια

Δείξτε του φωτογραφίες σας με τα αδέρφια σας και μιλήστε του για τις όμορφες αναμνήσεις που έχετε από τα παιδικά σας χρόνια με τα αδέρφια σας. Αν είστε μοναχοπαίδι, μοιραστείτε μαζί του το πόσο σας στεναχωρούσε που δεν είχατε αδέρφια.

Δείτε μαζί ταινίες

Πολλές παιδικές ταινίες έχουν καταπιαστεί με το θέμα της γέννησης ενός μωρού και την αδερφική σχέση. Επιλέξτε εκείνες που ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού σας και παρακολουθήστε τις μαζί.