Κανείς ποτέ δεν διαµαρτυρήθηκε επειδή πήρε «υπερβολικά πολλές ηµέρες άδειας» – εκτός αν ήταν άνευ αποδοχών. Ούτε έχει υπάρξει άνθρωπος που να διαµαρτυρηθεί πως έκανε υπερβολικά πολλά ταξίδια εφόσον δεν συνέβησαν για λόγους δουλειάς. Αντίστοιχα, µε τον όρο ότι δεν είναι κακόγουστα, δεν θα βρεθεί άτοµο να σας κατηγορήσει για υπερβολικά πολλά µαξιλάρια στον καναπέ σας.

Ακόµη όµως και αν πιστεύετε πως ήδη έχετε αρκετά, ένα µαξιλάρι σε ιδιαίτερο σχήµα και µέγεθος µπορεί να δώσει νέο χαρακτήρα στο σαλόνι σας. Οι… αφράτοι κόµποι, για παράδειγµα, που έχουν κατακτήσει τα τελευταία χρόνια τις καρδιές των χρηστών του Pinterest, είναι βέβαιο πως δεν βρίσκονται σε κάθε σπίτι.

Το καλύτερο; Καθώς πρόκειται για µια σχετικά απλή κατασκευή, µπορείτε να φτιάξετε µόνοι σας ένα τέτοιο µαξιλάρι. Ετσι όχι απλώς θα µειώσετε το κόστος, αλλά και θα έχετε στα χέρια σας µια δηµιουργία ακριβώς στο χρώµα, στην υφή και στο µέγεθος που επιθυµείτε. Και βέβαια θα την έχετε µόνο εσείς!

Τι θα χρειαστείτε

  • Ελαστικό ύφασµα (35 εκατοστά σε φάρδος και με μήκος αντίστοιχο του μεγέθους που επιθυμείτε να έχει το μαξιλάρι)
  • Χάρακα
  • Ραπτοµηχανή
  • Ψαλίδι
  • Καρφίτσες ραπτικής
  • Το εσωτερικό ρολό ενός χαρτιού περιτυλίγματος
  • Γέµισµα µαξιλαριού από πολυεστερικές ίνες

 

*Αν δεν έχετε ραπτομηχανή – όπως οι περισσότεροι από εμάς – μπορείτε να κάνετε ορισμένες υποχωρήσεις ως προς τον χειροποίητο χαρακτήρα του πράγματος και να αναθέσετε το συγκεκριμένο βήμα σε μια μοδίστρα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο οικονομικό από την αγορά ενός έτοιμου μαξιλαριού σε αντίστοιχη ποιότητα υφάσματος. Και θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε οποιοδήποτε ελαστικό ύφασμα σας αρέσει!

*Το άδειο ρολό χαρτιού περιτυλίγματος μπορείτε να το ζητήσετε από κάποιο κατάστημα με παιχνίδια ή από το σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας. Ίσως σας κοιτάξουν λίγο παράξενα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μη σας το δώσουν!

 

Πώς θα το φτιάξετε

 

  1. Κόψτε το ύφασμα στη μέση του φάρδους του. Φροντίστε το μήκος του να ξεπερνά τα 140 εκατοστά.
  2. Διπλώστε την κάθε λωρίδα στη μέση και έπειτα καρφιτσώστε τις δύο άκρες της με μια καρφίτσα ραπτικής ανά 5 εκατοστά περίπου. Προσέξτε να στερεώσετε τις δύο πλευρές του υφάσματος με τρόπο που να εφάπτονται σωστά σε όλο τους το μήκος.
  3. Αν έχετε ραπτομηχανή, ράψτε το ύφασμα κατά μήκος, τοποθετώντας τη ραφή περίπου ένα εκατοστό από την άκρη του. Προτιμήστε μια ραφή «ζικ ζακ» ώστε να μπορεί να τεντωθεί μαζί με το ύφασμα, όταν προχωρήσετε στη γέμιση. Κάντε το ίδιο και στη μία από τις δύο άκρες του «μανικιού» που θα δημιουργηθεί. Αν δεν έχετε δική σας ραπτομηχανή, δώστε αυτές τις οδηγίες στη μοδίστρα σας!
  4. Περάστε το μανίκι μέσα στο ρολό, τραβήξτε το από την άλλη πλευρά και έπειτα τυλίξτε με το ύφασμα το χαρτόνι. Τώρα το μανίκι έχει γυρίσει ανάποδα και η ραφή σας έχει κρυφτεί!
  5. «Μαζέψτε» το μανίκι στη μία άκρη του χαρτονιού ώστε η άλλη να προεξέχει. Από αυτή την πλευρά θα πιέσετε τη γέμιση του μαξιλαριού σιγά – σιγά μέχρι μέσα, χρησιμοποιώντας έναν χάρακα ή ένα κομμάτι ξύλου. Έχει σημασία η πυκνότητα της γέμισης να είναι σχετικά σταθερή σε όλο το μήκος του μανικιού.
  6. Όταν το γεμίσετε ολόκληρο, μπορείτε να δέσετε την άκρη του σε έναν σφιχτό κόμπο ή να το ράψετε με τη ραπτομηχανή.
  7. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο μανίκι.
  8. Είστε έτοιμοι να δέσετε τα μέρη του μαξιλαριού σε έναν σφιχτό ναυτικό κόμπο της επιλογής σας!