Ένα ιδιαίτερο συχνό παράπονο των παιδιών, από την νηπιακή ακόμα ηλικία, είναι ότι βαριούνται κι ότι δεν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν για να διώξουν μακριά την πλήξη τους. Καθώς οι γονείς ακούνε αυτά τα παράπονα, μπορεί αυτόματα να υποθέσουν ότι βαριούνται επειδή δεν υπάρχουν αρκετά παιχνίδια ή επειδή δεν κάνουν αρκετές διασκεδαστικές δραστηριότητες μαζί τους ενώ συνήθως ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού αρνητικά. Ωστόσο, η πλήξη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική κι είναι σημαντικό να αφήνετε τα παιδιά να… βαριούνται κατά καιρούς.

*Εξοικείωση

Η πλήξη αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Είναι κάτι που όλοι βιώνουμε. Τα παιδιά μπορεί να βαρεθούν στο μάθημα, σε άλλες δραστηριότητες, ακόμα και κατά το παιχνίδι τους, ακριβώς όπως μπορεί να συμβεί με τους ενήλικες. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να αφήσουμε τα παιδιά να εξοικειωθούν με αυτήν την κατάσταση, ώστε να μάθουν από νωρίς την αίσθηση αλλά και πώς να τη διαχειρίζονται. Στην πραγματικότητα, πολλοί μελετητές προτείνουν ότι η πλήξη προάγει την ανάπτυξη, νοητική και συναισθηματική.

*Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Πολλοί είναι οι ειδικοί που προτείνουν ότι η πλήξη στον πυρήνα της αποτελεί μια αναζήτηση του εγκεφάλου για νευρική διέγερση. Από την στιγμή που δεν υπάρχει, τότε ο εγκέφαλος θα κάνει κάτι για την δημιουργήσει κι έτσι ενισχύεται η δημιουργικότητα του ατόμου. Όταν λοιπόν, το νήπιο βαρεθεί είναι σημαντικό να μην σπεύσετε να το «απαλλάξετε» από την πλήξη του αλλά να το αφήσετε να χρησιμοποιήσει την φαντασία του για να «βγει» από αυτήν την κατάσταση. Έτσι η δημιουργικότητά του θα ενισχύεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

*Ενδυναμώνει την αυτοεκτίμηση

Εάν το παιδί που παραπονιέται ότι βαριέται, καταφέρει να βρει κάτι εποικοδομητικό και να χρησιμοποιήσει την πλήξη του προς όφελός του, τότε αυτόματα θα ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή του, καθώς κατάφερε να βγει από την κατάσταση ανεξάρτητα. Εάν ακούσετε το παιδί να λέει ότι «βαριέται» τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, απλά αφήστε το να διαχειριστεί μόνο του την πλήξη και εκείνο θα βρει τον τρόπο μέσω της προσπάθειας. Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτούν, να απογοητευτούν ή και να θυμώσουν αλλά μετά από λίγο θα βρουν να κάνουν κάτι άλλο προκειμένου να μην βαριούνται.