Όταν έχουµε στη διάθεσή µας έναν µικρό χώρο, είναι εύκολο να πέσουµε σε ορισµένες πολύ συνηθισµένες παγίδες. Η µεγαλύτερη από αυτές είναι, στην προσπάθειά µας να µην τον παραγεµίσουµε, να καταλήξουµε να δηµιουργούµε ένα σαλόνι χωρίς χαρακτήρα. Φυσικά, το µίνιµαλ στυλ µπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό, φτάνει να θυµηθούµε να προσθέσουµε τη δική µας πινελιά. Εχετε σκεφτεί ότι το µυστικό αυτής της ισορροπίας µπορεί να κρύβεται στους… τοίχους;

Τα τελευταία χρόνια, µια πολύ διαδεδοµένη τάση είναι η δηµιουργία µιας προσωπικής «γκαλερί» από αγαπηµένα έργα τέχνης και φωτογραφίες που εκτίθενται σε κάδρα διαφορετικών στυλ και µεγεθών. Αν θέλετε τη γνώµη µας, αυτή η διακοσµητική λύση µπορεί να γίνει πολύ καλαίσθητη, όµως από τη µία πλευρά µπορεί να αποτελεί πλέον τον κανόνα αλλά από την άλλη ενδέχεται να «βαρύνει» πολύ ένα µικρό δωµάτιο.

Οι παρακάτω εύκολες εναλλακτικές είναι σίγουρα πιο πρωτότυπες, αλλά και αρκετά πιο ανάλαφρες.

Βιβλία στον αέρα

 

Ποιος θα έλεγε «όχι» σε μια νότα μαγείας στο καθιστικό του; Η παρακάτω πανεύκολη κατασκευή θα κάνει τους καλεσμένους σας να μην πιστεύουν στα μάτια τους.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Μερικά παλιά βιβλία
  • Ενα καρφωτικό χειρός (ηλεκτρικό ή χειροκίνητο)
  • Μονωτική ταινία
  • Προαιρετικά: Εναν χοντρό ανεξίτηλο µαρκαδόρο

 

Πώς θα τα τοποθετήσετε

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, απλώστε τα βιβλία στο πάτωμα, περίπου στη διάταξη που επιθυμείτε να έχουν και στον τοίχο.

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο για να διακοσμήσετε τη σύνθεση με κάποια φράση ή – αν πιάνει το χέρι σας – με μερικά σκίτσα.

Με το καρφωτικό χειρός, καρφώστε τα εξώφυλλα των βιβλίων στον τοίχο. Σε περίπτωση που θέλετε να είναι ανοιχτά στη μέση, συνεχίστε συρράπτοντας τις σελίδες μεταξύ τους, αφού τις χωρίσετε σε μέρη.

Για να δώσετε ακόμη πιο τρισδιάστατη αίσθηση, μπορείτε να τις σηκώνετε ελαφρώς προς τη μέση πριν τις καρφώσετε, ώστε να μην καταλήξουν εντελώς φλατ.

Αφήστε τις δύο μεσαίες σελίδες ελεύθερες. Κόψτε ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας, κολλήστε τις δυο άκρες του μεταξύ τους και χρησιμοποιήστε το για να ενώσετε και την καθεμία από τις μεσαίες σελίδες με το υπόλοιπο βιβλίο, καμουφλάροντας το συρραπτικό.

Tips

Μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα βιβλία – αλλά και πολύ περισσότερα – σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο. Να θυμάστε ότι το σημαντικό είναι να έχουν ενδιαφέρουσα απόχρωση χαρτιού, καθώς το εξώφυλλο δεν θα είναι ορατό. Το πιθανότερο είναι να μη σας στοιχίσουν περισσότερα από 1 ευρώ το καθένα!

Η ποικιλία πάντα προσθέτει επιπλέον ενδιαφέρον. Αντί να τοποθετήσετε όλα τα βιβλία ανοιγμένα στη μέση, μπορείτε να παίξετε με τους όγκους τους. Για παράδειγμα, αφήστε ελεύθερες κάποιες σελίδες ή λυγίστε τες και κολλήστε τες σε σχήμα «ακορντεόν». Αν θέλετε να ενισχύσετε τον vintage αέρα, μπορείτε να κολλήσετε και μερικές σκόρπιες σελίδες στον τοίχο ανάμεσα στα βιβλία.

Ανθισμένη παλέτα

 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου κάνουν το σπίτι να μοιάζει πιο ζωντανό. Οι γλάστρες τους, όμως, ίσως πιάνουν περισσότερο χώρο από όσο επιθυμούμε να τους διαθέσουμε.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Παλέτες
  • Γυαλόχαρτο
  • Προαιρετικά: Βερνίκι ξύλου και πινέλο
  • Ούπα τοίχου
  • Κρουστικό δράπανο

 

Πώς θα δημιουργήσετε τους «κρεμαστούς κήπους» σας

 

Με το γυαλόχαρτο τρίψτε ολόκληρη την επιφάνεια της κάθε παλέτας ώστε να απομακρύνετε τις ακίδες που πιθανώς να έχουν στην επιφάνειά τους.

Αν το επιθυμείτε, στη συνέχεια μπορείτε να τις περάσετε με ένα βερνίκι ξύλου, ώστε να τους δώσετε ένα πιο σκούρο, ζεστό χρώμα και να τις κάνετε να φανούν πιο γυαλισμένες και «ακριβές».

Αφού στεγνώσουν, ακουμπήστε τες στον τοίχο ώστε να δείτε σε ποια σημεία θα κάνετε τις τρύπες για τα ούπα.

Στη συνέχεια, απλώς κρεμάστε τες με αρκετά ούπα ώστε να συγκρατούν το βάρος τους. Όπως θα δείτε, οι παλέτες δημιουργούν «ραφάκια». Πλάι στις μικρές γλαστρούλες με τα φυτά σας, μπορείτε να τοποθετήσετε βιβλία, άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες ή τα αγαπημένα σας διακοσμητικά.

Tips

  • Μπορείτε να κρεμάσετε τις παλέτες σε όποιο ύψος του τοίχου προτιμάτε. Ωστόσο, αν ακουμπούν στο πάτωμα όπως στη φωτογραφία, τα ούπα δέχονται λιγότερη πίεση από το βάρος της κατασκευής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να πέσουν σε περίπτωση που κάνετε κάποιο λαθάκι.
  • Τα αληθινά φυτά είναι πάντα προτιμότερα, όμως ίσως μια ποικιλία από μικρά, αληθοφανή πλαστικά φυτά να είναι πιο κατάλληλα για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Βλέπετε, από τη μία πλευρά η υγρασία από τις γλάστρες μπορεί να φθείρει το ξύλο και από την άλλη τα αληθινά φυτά έχουν την κακή συνήθεια να… μεγαλώνουν. Ετσι, ενδέχεται κάποια στιγμή να μη χωρούν πια στα ραφάκια τους.