Όλοι έχουμε κάνει σχέσεις και σίγουρα έχουμε περάσει από το στάδιο του χωρισμού. Άλλες φορές μπορεί να είμαστε οι ίδιοι που θέλουμε να φύγουμε από την σχέση ενώ άλλες όχι. Κάποιες φορές μάλιστα, μπορεί να μην καταλάβουμε καν ότι οδεύουμε προς τον χωρισμό έως ότου να είναι πολύ αργά.

Ποια σημάδια προειδοποιούν για χωρισμό;

Για αυτό είναι σημαντικό να βλέπουμε τα σημάδια ότι η σχέση φτάνει στο τέλος της και να προετοιμαστούμε για αυτό. Είτε δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για να τη βελτιώσουμε, είτε να αποδεχτούμε ότι δε θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, καθώς η σχέση έχει κάνει τον κύκλο της.

Περιφρόνηση

Ενώ τείνουμε να την ομαλοποιούμε, η περιφρόνηση στην πραγματικότητα είναι το πρώτο σημάδι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει είτε είναι μέρος της δικής σας συμπεριφοράς είτε του συντρόφου σας.

Η περιφρόνηση είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν μιλάτε στον σύντροφό σας σαν να είναι κατώτερος από εσάς και ίσως κάτι ακόμα λιγότερο από αυτό. Θυμηθείτε ότι η σχέση σας βασίζεται στην αγάπη και τον αμοιβαίο σεβασμό και σε καμία περίπτωση η περιφρόνηση δεν είναι αποδεκτή.

Άμυνα

Αυτό που συνήθως έρχεται μαζί ή και μετά την περιφρόνηση είναι η άμυνα. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας επισημαίνει ότι υπάρχει κάτι στην συμπεριφορά σας που δεν το αρέσει και ανταποκρίνεστε υπερασπιζόμενοι αυτήν τη συμπεριφορά αντί να τους ακούσετε και να είστε ανοιχτοί σε αλλαγές.

Προκειμένου να αναπτυχθεί μια σχέση και να ευδοκιμήσει, είναι σημαντικό και οι δύο να μιλούν ανοιχτά και να εκφράζουν κάθε ανάγκη και επιθυμία.

Σιωπή

Η επόμενη ένδειξη που θα πρέπει να σας θορυβήσει είναι η σιωπή ή και γνωστότερη ως σιωπηλή μεταχείριση. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν μετά από ένα λάθος χειρισμό ή έναν διαπληκτισμό, ο ένας εκ των δύο συντρόφων επιλέγει την σιωπή.

Αυτή η στάση όμως, «δηλητηριάζει» την σχέση, αφού η απόσταση ανάμεσά σας μεγαλώνει και δεν δίνεται η απαραίτητη ευκαιρία για γόνιμη επικοινωνία.

Κριτική

Ενώ η κριτική μας κάνει καλύτερους, είναι σημαντικό να προσέχετε το πώς να επικοινωνείτε θέματα. Το κλειδί είναι να εστιάσετε συγκεκριμένα στο περιστατικό που πήγε στραβά, παρά στο σύντροφό σας στο σύνολό του, καθώς αυτό είναι ανθυγιεινό και μπορεί απλά να κλιμακώσει την κατάσταση.

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ κριτικής του χαρακτήρα ή της συμπεριφοράς του συντρόφου σας στο σύνολό του, έναντι της κριτικής σε κάτι που έλαβε χώρα συγκεκριμένα, ένα γεγονός ή μια κατάσταση.