Το μαγείρεμα, τα κατοικίδια και η ίδια η καθημερινότητα καθιστούν αδυνάτο το να μυρίζει το σπίτι μας ουδέτερα. Ίσως έχετε προσέξει άλλωστε ότι κάθε σπίτι έχει τη δική του μυρωδιά, όπως και κάθε άνθρωπος.

Το να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι – ακόμη κι αν έχει κρύο έξω- είναι το πιο πρακτικό και απαραίτητο βήμα για να δραπετεύουν οι δυσοσμίες και να ανανεώνεται ο αέρας. Παράλληλα, φροντίζουμε να μειώνουμε την υγρασία στο σπίτι, απομακρύνοντας τα χαλιά από τους χώρους με πολλή υγρασία, όπως το μπάνιο, και έχοντας τον νου μας στις μικρές πηγές υγρασίας, όπως οι βρεγμένες πετσέτες.

Φυσικά, φροντίζουμε να πετάμε το συντομότερο δυνατό τα σκουπίδια, να καθαρίζουμε τα κατοικίδιά μας, να πετάμε τα χαλασμένα τρόφιμα από το ψυγείο και να μην καπνίζουμε μέσα στο σπίτι. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να εξαλείψουμε τις δυσοσμίες και αποτελούν προϋποθέσεις για ένα σπίτι που μυρίζει όμορφα.

Ας δούμε, λοιπόν, τώρα μερικούς φυσικούς τρόπους να χαρίσουμε μια υπέροχη μυρωδιά στο σπίτι μας.

*Εκμεταλλευόμαστε τα αρωματικά φυτά

 

Το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος και το θυμάρι, είναι μερικά από τα φυτά που ομορφαίνουν τον χώρο και παράλληλα του χαρίζουν ένα άρωμα φρεσκάδας. Αποθηκεύουμε, λοιπόν, μερικά φύλλα από το αρωματικό φυτό της επιλογής μας σε ένα βάζο στην τουαλέτα  και κάθε φορά που θα κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο ο ατμός και η υγρασία θα ενεργοποιούν τα αιθέρια έλαια του φυτού. Ένα μπουκέτο λουλούδια σε βάζο μπορεί επίσης να χαρίσει μια υπέροχη μυρωδιά φρεσκάδας στον χώρο μας.

*Αρωματίζουμε τον απορροφητήρα

 

Ο μηνιαίος καθαρισμός του απορροφητήρα είναι απαραίτητος, αν θέλουμε μια κουζίνα που δεν μυρίζει ανάλογα με το τελευταίο φαγητό που μαγειρέψαμε. Την επόμενη φορά που θα τον καθαρίσουμε, λοιπόν, ρίχνουμε στο φίλτρο του μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού (ή οποιοδήποτε άλλο προτιμάμε). Όταν λειτουργεί ο απορροφητήρας, η μυρωδιά από το αιθέριο έλαιο θα διαχέεται παντού στην κουζίνα μας.

*Φτιάχνουμε ένα διαφορετικό ποτ πουρί

 

Το ποτ πουρί από αποξηραμένα λουλούδια ή φρούτα αφενός είναι παλιομοδίτικο, αφετέρου συγκεντρώνει πολλή σκόνη. Για να αναδημιουργήσουμε τη «μαγεία», ρίχνουμε νερό, φέτες λεμονιού, πορτοκαλιού και κανέλα σε μια μικρή κατσαρόλα και την φήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι η γλυκιά μυρωδιά να γεμίσει τον χώρο.

*Ψεκάζουμε τον χώρο

 

Στο εμπόριο θα βρούμε διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία αιθέριων ελαίων, από δεντρολίβανο μέχρι βανίλια. Αφού βρούμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο, φτιάχνουμε το δικό μας αρωματικό σπρέι, αναμειγνύοντας σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα 150 ml νερό με 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Με αυτόν τον τρόπο ο χώρος μας θα μυρίζει τέλεια χωρίς να επιβαρυνθεί με χημικά.

*Θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια

 

Μια παραδοσιακή τεχνική για τον αρωματισμό του χώρου είναι τα πομάντερ. Για να φτιάξουμε το δικό μας θα χρειαστούμε ένα σκληρό πορτοκάλι, το οποίο θα τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα δημιουργώντας το σχήμα που επιθυμούμε. Στη συνέχεια καρφώνουμε στις τρύπες γαρίφαλο και το πομάντερ μας είναι έτοιμο!