Τα μωρά και τα νήπια έχουν έμφυτη την τάση για μάθηση. Δική μας ευθύνη ως γονείς είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει αυτήν την έμφυτη τάση των μικρών μας.

*Παίξτε μαζί του

Το παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων του μικρού σας και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Όταν παίζετε (για παράδειγμα βάζοντας ένα παιχνίδι στο κεφάλι σας) όχι μόνο θα κάνετε το παιδί σας να γελάσει, αλλά θα δημιουργήσετε δέσιμο μαζί του. Άλλες ιδέες για παιχνίδι είναι το κλασικό «κούκου τσα» και το να βγάζετε έναν αστείο ήχο κάθε φορά που πιέζετε ελαφρώς τη μυτούλα του μωρού σας.

*Κουνήστε τα χέρια σας

Κουνήστε τα χέρια σας ρυθμικά ενώ τραγουδάτε ένα παιδικό τραγούδι, ώστε να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει τις πρώιμες γλωσσικές του δεξιότητες, όπως είναι ο ρυθμός. Συνδυάζοντας τις κινήσεις σας με το νόημα των λέξεων (για παράδειγμα κουνώντας τα χέρια σας προς τα πάνω, όταν το τραγούδι λέει «πάνω), βοηθάτε το μικρό σας να αρχίσει να αντιλαμβάνεται το νόημα των λέξεων.

*Βγείτε έξω

Η αίσθηση του δροσερού αέρα στα μάγουλα και η αίσθηση του γρασιδιού είναι μερικές από τις εμπειρίες που δεν μπορεί το μικρό σας να έχει όταν είναι μέσα στο σπίτι. Καθώς βγαίνετε βόλτα, το μωρό θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το περιβάλλον γύρω του και να μάθει την προσωπική του αίσθηση του χώρου.

*Δώστε του παιδικά μαγειρικά σκεύη

Πολλά σύγχρονα παιδιά νηπιακής ηλικίας δυσκολεύονται να κρατήσουν τον μαρκαδόρο ή το ψαλίδι επειδή έχουν περάσει περισσότερο χρόνο μπροστά στο tablet και λιγότερο με άλλα παιχνίδια. Δώστε, λοιπόν, στο μικρό σας να κρατήσει παιδικά μαγειρικά σκεύη (π.χ. ένα κουταλάκι ή ένα πιρούνι) ώστε να εξασκήσει τη δύναμη των χεριών του.

*Μιλήστε του όσο το πλένετε

Μία από τις καλύτερες ευκαιρίες να μιλήσετε στο μωρό σας είναι όταν είστε απολύτως συγκεντρωμένοι σε αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο μιλάτε στο παιδί σας και όσο περισσότερες λέξεις χρησιμοποιείτε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το λεξιλόγιό του στη συνέχεια. Αν κοιτάζει το παπάκι μπάνιου, μιλήστε του για το πόσο κίτρινο είναι και πώς οι πάπιες στην πραγματική ζωή είναι συχνά καφέ και πράσινες και, ουάου, πόσο ωραία επιπλέουν! Εάν το μωρό ανταποκρίνεται βγάζοντας ήχους, σταματήστε να το ακούσετε και μετά απαντήστε του.

*Μιλήστε για αριθμούς

Η εκμάθηση της διαφοράς μεταξύ του «ένα» και του «δύο» είναι ένα θεμέλιο για την κατανόηση των αριθμών. Είναι χρήσιμο να τα μαθαίνετε ταυτόχρονα στο παιδί, γιατί το καθένα χρησιμεύει ως παράδειγμα αυτού που δεν είναι το άλλο.

Επισημάνετε το «ένα» πράγμα – ας πούμε, 1 φλιτζάνι – και στη συνέχεια δείξτε του 2 φλιτζάνια. Αρχικά, το μικρό σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «δύο» για οποιονδήποτε αριθμό αντικειμένων που είναι περισσότερα από ένα, και αυτό είναι φυσιολογικό. Σημαίνει ότι καταλαβαίνει ότι τα 2 είναι διαφορετικά από 1, καθώς και ότι είναι έτοιμο να μάθει το «τρία»!

*Διαβάστε του

Μην υποτιμάτε τη σημασία που έχουν τα εικονογραφημένα βιβλία που δεν λένε μια ιστορία. Οι ερευνητές του κρατικού πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσαν ότι οι γονείς χρησιμοποίησαν πιο σύνθετες λέξεις και προτάσεις όταν «διάβαζαν» βιβλία χωρίς λέξεις στο μωρό τους συγκριτικά με όταν τους διάβαζαν βιβλία με λέξεις.