Είναι γεγονός ότι η θέλησή σας να αδυνατίσετε δεν είναι αρκετή για να απαλλαγείτε από τα κιλά που σας ταλαιπωρούν. Ωστόσο, ούτε ένα στερητικό διατροφικό πρόγραμμα είναι η λύση στο αδυνάτισμα, ειδικά όταν θέλετε να εξασφαλίσετε αποτέλεσμα με διάρκεια. Πέρα, λοιπόν, από το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη δίαιτα και να γυμνάζεστε σταθερά, θα πρέπει να αποφεύγετε και τα παρακάτω λάθη που σας απομακρύνουν από τον στόχο σας.

Λάθος #1

Δίνετε σημασία μόνο στον αριθμό των θερμίδων και όχι στην ποιότητά τους

Ο υπολογισμός θερμίδων μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κρατάτε υπό έλεγχο την καθημερινή σας πρόσληψη, ωστόσο πρέπει να δίνετε βάση στην ποιότητα αυτών των θερμίδων. Σε αυτό το σημείο πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθος με τα μακροθρεπτικά συστατικά (τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες). Ένα φαινομενικά υγιεινό γεύμα που αποτελείται μόνο από υδατάνθρακες, δεν είναι ούτε ισορροπημένο ούτε διαιτητικό.

Πώς να το διορθώσετε

Προσπαθήστε να κατανοήσετε το διατροφικό προφίλ των τροφών που βάζετε στο πιάτο σας. Τα σνακ και τα γεύματά σας πρέπει πάντα να περιέχουν πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, αντί να επιλέξετε μια μπανάνα για σνακ, προτιμήστε να τη συνδυάσετε με γιαούρτι. Έτσι, θα έχετε ένα πιο θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.

Λάθος #2

Παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα

Αν παραλείπετε το πρωινό γεύμα και σταματάτε για καφέ στον δρόμο σας για τη δουλειά, χάνετε την πρώτη ευκαιρία μέσα στην ημέρα σας για να προσλάβετε μερικές ποιοτικές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Όταν στερείτε από τον οργανισμό σας καύσιμα μέχρι την ώρα του μεσημεριανού, οδηγείστε με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία, αφού το βράδυ θα καταλήξετε να πεινάτε και να τρώτε ό,τι βρείτε μπροστά σας (ή στο ψυγείο σας).

Πώς να το διορθώσετε

Φροντίστε να τρώτε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη (τα βραστά αυγά είναι η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος) και προσπαθήστε να τρώτε το 60% των ημερήσιων θερμίδων σας μέχρι το τέλος του μεσημεριανού σας γεύματος.

Λάθος #3

Υπερεκτιμάτε τις θερμίδες που καίτε με τη γυμναστική

Δε χωράει αμφιβολία ότι η σωματική άσκηση κάνει καλό στην υγεία και τη σιλουέτα σας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι έχετε το ελεύθερο να τρώτε ανεξέλεγκτα επειδή γυμνάζεστε. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός τους με τη γυμναστική και έτσι καταλήγουν να τρώνε περισσότερο όταν γυμνάζονται. Σκεφτείτε μόνο ότι με μισή ώρα χαλαρού τρεξίματος, καίτε  περίπου 200 θερμίδες, όσες θα πάρετε, δηλαδή, τρώγοντας 129 γραμμάρια αυγό.

Πώς να το διορθώσετε

Συνδυάστε τη γυμναστική με μια ισορροπημένη διατροφή και μην αυξάνετε τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε έχοντας στο μυαλό σας ότι τις καίτε με την άσκηση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πίνετε πολύ νερό ώστε να αναπληρώνετε τα νερά που χάνει ο οργανισμός σας με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Επίσης, το νερό θα περιορίσει την όρεξή σας, οπότε φροντίστε να μένετε συνεχώς ενυδατωμένοι.