Ο μόνος τρόπος να καταφέρετε να κάψετε λίπος είναι καίγοντας θερμίδες πράγμα το οποίο γίνεται 1) απλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίμε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να μας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά μας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), 2) χωνεύοντας την τροφή και 3) μέσω της κίνησης και της άσκησης.

Σίγουρα έχετε ακούσει για τροφές ικανές να κάψουν ως διά μαγείας το λίπος (όπως η καφεΐνη και οι πιπεριές τσίλι), στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού ορισμένες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας λίγο, αλλά όχι σε σημείο να δείτε σημαντική διαφορά στην ικανότητά σας να χάνετε βάρος ή λίπος.

Η μείωση του λίπους ξεκινά από τη διατροφή

Ενώ η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας και η προσθήκη νέων ασκήσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα γυμναστικής είναι σημαντικές για την απώλεια βάρους και τη συνολική υγεία σας, η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί όταν προσπαθείτε να μειώσετε το σωματικό λίπος. Μάλιστα, η επιλογή ανθυγιεινών τροφίμων ή η υπερκατανάλωση τροφής μπορούν γρήγορα να αναιρέσουν όλη τη σκληρή δουλειά σας στις προπονήσεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, εκτός εάν έχει γίνει συνειδητή προσπάθεια για τον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και την επιλογή υγιεινών τροφών.

Για να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά, συνδυάστε τις ακόλουθες συμβουλές διατροφής με την τακτική γυμναστική:

  • Ελέγξτε τις μερίδες σας: Το να διατηρείτε υπό έλεγχο τα μεγέθη των μερίδων σας είναι το κλειδί όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ένας τρόπος για να ελέγξετε τις μερίδες του φαγητού σας είναι να χρησιμοποιήσετε μικρότερα πιάτα ή να μετρήσετε το μέγεθος της μερίδας μέχρι να είστε σε θέση να το υπολογίζετε αυτόματα.
  • Καταναλώστε φυτικές ίνες: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και η βρώμη, σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής. Τρώγοντας σαλάτα πριν από κάθε γεύμα σας, θα είστε σε θέση να χάσετε πιο εύκολα βάρος.
  • Περιορίστε τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη: Η μείωση των υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το fast food, τα πατατάκια, τα μπισκότα, είναι βασική προϋπόθεση για την απώλεια βάρους. Επίσης, βγάζοντας από τη διατροφή σας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (γλυκά, κέικ, παγωτά, αναψυκτικά) θα περιορίσετε αυτόματα τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και κατ’ επέκταση θα ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας.
  • Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: Η πρωτεΐνη σάς βοηθά να διατηρήσετε το αίσθημα κορεσμού και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την υπερκατανάλωση τροφής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες σε ελεγχόμενες μερίδες είναι το κλειδί για να αδυνατίσετε.

Επιπλέον, για να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίτε.

Η κατανάλωση υγιεινών, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό, αφού η υπερκατανάλωση τροφής συνήθως σχετίζεται με ανθυγιεινά τρόφιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε ανεξέλεγκτα υγιεινά τρόφιμα, όπως ξηρούς καρπούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο έλεγχος του μεγέθους των μερίδων σας και η επίγνωση της πείνας και του κορεσμού σας είναι σημαντικά στοιχεία.