Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με την εικόνα: Είναι μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα και ενώ περπατάμε στο κέντρο της πόλης βλέπουμε μία μητέρα να σκεπάζει το καρότσι του μωρού της με μία λεπτή κουβέρτα ή ένα σεντόνι για να το προστατεύσει από τον καυτό ήλιο. Έτσι, όταν φτάσει η ώρα να βγούμε στον ήλιο με τα δικά μας μωρά, σπεύδουμε να κάνουμε το ίδιο. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος φαίνεται πως όχι απλώς δεν είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Καρότσια – Θερμοκήπια

Σύμφωνα με τη Σουηδή παιδίατρο Astrid Lindgren, η συγκεκριμένη συνήθεια αντί να προστατεύει το μωρό από τις υψηλές θερμοκρασίες, στην πραγματικότητα «κλειδώνει» τη ζέστη μέσα στο καροτσάκι, ανεξάρτητα από το πόσο λεπτό είναι το ύφασμα που χρησιμοποιούμε. Μάλιστα, η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει για όσο χρόνο το καροτσάκι παραμένει καλυμμένο και μπορεί να φτάσει σε επίπεδα που είναι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών μας.

Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet έκανε ένα πείραμα για να εξετάσει τη θεωρία της παιδιάτρου: Τοποθέτησαν ένα άδειο καροτσάκι κάτω από τον ήλιο από τις 11:30 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Όταν το καροτσάκι ήταν ξεσκέπαστο, η θερμοκρασία μέσα του άγγιζε τους 22 βαθμούς Κελσίου. Όταν όμως πρόσθεσαν ένα ελαφρύ κάλυμμα, η εσωτερική θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 34 βαθμούς μέσα σε 30 λεπτά, ενώ μετά από μία ώρα είχε φτάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου! Αυτό σημαίνει ότι στο καυτό καλοκαίρι της Ελλάδας, ο υδράργυρος θα μπορούσε να ανέβει πολύ γρήγορα σε επίπεδα που θα απειλούσαν ακόμη και τη ζωή ενός μωρού.

Προσεκτικοί γονείς για δροσερά μωρά

Αν έχετε χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο πολλές φορές στο παρελθόν, είναι λογικό να δυσπιστείτε. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος που το μωρό σας δεν έπαθε τίποτα είναι ότι το καρότσι δεν έμεινε σκεπασμένο αρκετή ώρα ώστε να υπερθερμανθεί ή βρισκόταν σε ένα σχετικά σκιερό σημείο.

Ακόμη και αν ο κίνδυνος σας φαίνεται πολύ μικρός, αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις που δεν πειράζει αν γίνετε υπερπροστατευτικοί με το μωρό σας. Τα μικρά παιδιά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες απέναντι στη θερμοπληξία, γιατί ο οργανισμός τους δεν είναι ακόμη σε θέση να ρυθμίσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να τα κρατήσετε ασφαλή εν μέσω καύσωνα:

  • Μείνετε στη σκιά όσο περισσότερο γίνεται
  • Ντύστε το μωρό σας με ελαφριά, φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • Φροντίστε να μένει ενυδατωμένο. Αν ακόμη θηλάζει ή τρέφεται με βρεφικό γάλα, αυξήστε τη συχνότητα των γευμάτων του.
  • Χρησιμοποιήστε καπέλα με μεγάλο γείσο και αντηλιακό για να προστατεύεστε το ευαίσθητο δερματάκι του.
  • Αν έχετε τη δυνατότητα, μην το βγάζετε καθόλου εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ιδιαίτερα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
  • Όταν είστε μέσα στο σπίτι, κρατήστε τη θερμοκρασία του μωρού σας σταθερή ανάβοντας το air condition ή τον ανεμιστήρα ή χρησιμοποιώντας κρύες κομπρέσες.

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Όλοι θέλουμε να είμαστε άψογοι ως γονείς, ακόμη όμως και αν τα κάνουμε όλα σωστά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά μας είναι άτρωτα απέναντι στη θερμοπληξία. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε τα πρώιμα σημάδια, ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε εγκαίρως. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας:

– Έχει περίεργη συμπεριφορά ή δείχνει εκνευρισμένο
– Το δέρμα του έχει χλωμιάσει και είναι ιδρωμένο
– Έχει περισσότερη υπνηλία από ό,τι συνήθως
– Δεν λερώνει τόσο συχνά την πάνα του ή τα ούρα του είναι πιο σκούρα από το κανονικό
– Διψάει υπερβολικά ή νυστάζει τόσο που δεν ενδιαφέρεται να πιει νερό ή να φάει
– Το στόμα του είναι ξηρό και όταν κλαίει έχει ελάχιστα ή καθόλου δάκρυα
– Το μαλακό σημείο στο κεφάλι του (πρόσθια κρανιακή πηγή) έχει βαθύνει
– Η θερμοκρασία του σώματός του έχει ανέβει
– Το δέρμα του καίει και έχει κοκκινίσει
– Η αναπνοή του έχει γίνει πιο γρήγορη
– Κάνει εμετό
– Δείχνει μπερδεμένο
– Δεν ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα