Ένα θέμα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες μαμάδες, είναι η άρνηση του παιδιού να φάει τα λαχανικά του, ειδικά όταν το μενού έχει μπρόκολο ή κουνουπίδι. Αν το μικρό σας σάς δίνει την εντύπωση ότι θα ήθελε να τρέφεται αποκλειστικά με σοκολάτες και πατατάκια, δεν είστε η μόνη. Κάπως έτσι, φτάνουμε αναπόφευκτα στο σημείο να αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε φάει το παιδί τα λαχανικά του.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι να εντάξουμε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή του παιδιού.

*Δοκιμάζουμε νέους τρόπους να τα μαγειρέψουμε

 

Δοκιμάζουμε να μαγειρέψουμε τα λαχανικά στον ατμό, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα ή στο γκριλ και αναζητάμε μαζί με το παιδί νέες υγιεινές συνταγές με λαχανικά που μας φαίνονται νόστιμες.

*Αναζητούμε την ποικιλία

 

Χαρίζουμε χρώμα στο πιάτο του παιδιού, επιλέγοντας λαχανικά σε κόκκινο, πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα. Όχι μόνο δείχνουν υπέροχα και τραβούν την προσοχή του παιδιού, αλλά κυρίως το τροφοδοτούν με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

*Τα κάνουμε… σούπα

 

Οι σούπες είναι ιδανικό γεύμα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Ακόμη κι αν το παιδί δεν τρώει ένα λαχανικό (π.χ. το μπρόκολο), μπορεί να μπει στον πειρασμό να το φάει σε μορφή σούπας.

*Σαλάτα σε κάθε γεύμα

 

Καθιερώνουμε τη σαλάτα ως συνοδευτικό σε κάθε γεύμα της οικογένειάς μας. Ακόμη κι αν το παιδί φάει μόνο λίγες μπουκιές σαλάτας σε κάθε γεύμα, συνολικά θα έχει καταναλώσει μια σημαντική ποσότητα λαχανικών μέσα στην ημέρα.

*Προτιμάμε τα εποχιακά λαχανικά

 

Τα εποχιακά λαχανικά είναι πιο νόστιμα, πιο οικονομικά και πιο θρεπτικά.

*Πειραματιζόμαστε

 

Συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή της οικογένειάς μας λαχανικά που δεν έχουμε δοκιμάσει ξανά ή έχουμε χρόνια να φάμε. Πού ξέρετε; Ίσως ένα καινούργιο λαχανικό εκπλήξει ευχάριστα το παιδί!

*Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ

 

Τα παιδιά αγαπούν τα smoothies τόσο για τη γεύση όσο και για το χρώμα τους. Επομένως, μια έξυπνη λύση είναι να ρίχνουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ και να τα σερβίρουμε στο παιδί σε μορφή smoothie.