Το εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν βρέθηκε στο μητρικό γάλα από μαμάδες που έκαναν το εμβόλιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το University of California San Francisco, αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους δεν μεταδίδουν το εμβόλιο στα βρέφη μέσω του θηλασμού.

Νέα δεδομένα για τα εμβόλια Moderna και Pfizer

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, διαπίστωσε ότι το μητρικό μητρικό γάλα δεν εμφανίζει διαφοροποιήσεις κατόπιν του εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού. Στην μελέτη τους, οι ερευνητές εστίασαν σε δεδομένα από τα mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer.

«Ακόμα και αν ένα φάρμακο ή εμβόλιο καταλήξει στο μητρικό γάλα θα περάσει στο μωρό αλλά δεν σταματά εκεί. Οτιδήποτε περνά από το μητρικό γάλα πρέπει επίσης να περάσει από το έντερο», επισημαίνει η δρ. Helen Hare, γιατρός στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Τα ευαίσθητα μόρια mRNA στα εμβόλια Pfizer ή Moderna, εάν τελικά έφταναν στο γάλα, στην συνέχεια θα περνούσαν στο στομάχι του μωρού. «Εάν το εμβόλιο λειτουργούσε παίρνοντάς το από το στόμα, τότε δεν θα χρησιμοποιούσαμε τις βελόνες για να το χορηγήσουμε» εξηγεί η ίδια.

Ωστόσο, επειδή το εμβόλιο δεν βρέθηκε καθόλου στο μητρικό γάλα, οι ερευνητές της μελέτης δεν εστιάζουν στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω ευρήματα, οι ερευνητές ανέλυσαν το μητρικό γάλα επτά γυναικών αφού έλαβαν τα mRNA εμβόλια. Το γάλα αναλύθηκε από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, κάθε δείγμα μητρικού γάλακτος που αναλύθηκε ήταν αρνητικό στην παρουσία mRNA.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη ήταν μικρού μεγέθους κι όπως επισημαίνουν θα πρέπει να διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες για να καθοριστεί εάν υπάρχουν έστω και μικρά ίχνη mRNA στο μητρικό γάλα.