Από το πρώτο του κλάμα μέχρι τις απότομες κινήσεις του, υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που σας αγχώνουν σε σχέση με το νεογέννητο μωράκι σας. Ψυχραιμία. Οι περισσότερες διαδικασίες που σχετίζονται με τη φροντίδα του, θα αποδειχθούν εξαιρετικά απλές, από τη στιγμή που θα τις συνηθίσετε. Μέχρι τότε, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να καλύψετε τις ανάγκες του με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηρεμία και να σταματήσετε να αμφισβητείτε τις ικανότητές σας κάθε φορά που αισθάνεστε ότι κάνετε λάθη. Μία από αυτές είναι και το κόψιμο των νυχιών του, που πρέπει να ξεκινήσει ήδη από την πρώτη – δεύτερη εβδομάδα της ζωής του.

Γιατί είναι σημαντικό να κόβετε τα νύχια του μωρού

Τα νεογέννητα δεν έχουν σχεδόν κανένα ένστικτο αυτοπροστασίας. Έτσι, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να αυτοτραυματίζονται με τα νυχάκια τους, συχνά δημιουργώντας γρατζουνιές ακόμη και στο πρόσωπό τους.

Παράλληλα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ενήλικες, τα απεριποίητα νύχια μαζεύουν βρωμιές και συγκεντρώνουν εύκολα μικρόβια. Αυτά μπορούν είτε να μολύνουν τις γρατζουνιές, είτε να μεταφέρουν στο μωρό σας μια λοίμωξη που δεν θα μπορεί να καταπολεμήσει με ευκολία, αφού το ανοσοποιητικό του ακόμη αναπτύσσεται.

Πώς θα το κάνετε

Πιάστε το χεράκι του μωρού και απομακρύνετε το «μήλο» του δαχτύλου του από το νυχάκι, ώστε να μην το τραυματίσετε κατά τη διάρκεια του… μανικιούρ. Χρησιμοποιήστε ένα παιδικό ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες ή έναν παιδικό νυχοκόπτη.

Θυμηθείτε ότι τα παιδικά νυχάκια μεγαλώνουν ταχύτατα. Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Μην χάσετε την ψυχραιμία σας αν δείτε λίγο αίμα. Απλώς πιέστε απαλά την περιοχή ώστε να σταματήσετε τη ροή του και στη συνέχεια εφαρμόστε λίγη αντιβιοτική αλοιφή.

Η καλύτερη στιγμή για να κόψετε τα νυχάκια του είναι αμέσως μετά το μπάνιο, καθώς το ζεστό νερό τα μαλακώνει, διευκολύνοντας τη διαδικασία. Ιδιαίτερα τις πρώτες φορές, είναι προτιμότερο να έχετε και κάποιον βοηθό, ώστε να είστε σίγουρη ότι κάποια απότομη κίνηση του μικρού σας δεν θα καταλήξει σε τραυματισμό, κλάματα και πανικό. Εναλλακτικά, η ώρα του ύπνου αποτελεί επίσης καλή επιλογή.

Όπως και με κάθε άλλη πτυχή της φροντίδας του, σύντομα θα αναρωτιέστε τι ήταν αυτό που σας άγχωνε τόσο. Μέχρι τότε, οπλιστείτε με θάρρος και ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά.