Κάθε γονιός θέλει να χαρίσει στα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερα για να καλύψει εκτός των συναισθηματικών και των φυσικών αναγκών. Ωστόσο, θα ήταν καλό να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να είναι ευτυχισμένα. Ταυτόχρονα, οι συναισθηματικές τους ανάγκες δεν εξαρτώνται πάντα και απαραιτήτως από τα υλικά αγαθά. Υπάρχουν τρόποι να δώσετε στο παιδί ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι βασικότερες ανάγκες του. Αυτοί περιλαμβάνουν:

*Την προσοχή σας

Η προσοχή δεν μπορεί να αγοραστεί αλλά μπορεί να γίνει… αντικείμενο «κλοπής» όταν οι υποχρεώσεις κατακλύζουν το πρόγραμμά σας. Για αυτό είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί του, παίζοντας ή απλά μιλώντας. Θα ήταν καλό, αυτές τις ώρες που περνάτε μαζί να αφήσετε στην άκρη το κινητό σας ώστε να εστιάσετε την προσοχή σας μόνο σε αυτό. Πραγματικά, η προσοχή σας αποτελεί ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να του χαρίσετε, καθώς τονώνει το ηθικό του αλλά και την διάθεσή του.

*Την αγκαλιά σας

Το παιδί χρειάζεται, ακόμα και όταν μεγαλώσει και το αρνείται, την αγκαλιά σας, καθώς αποτελεί τον τρόπο να του δείξετε έμπρακτα πόσο το αγαπάτε. Αγκαλιάζοντας το παιδί, ενισχύεται το αίσθημα της ασφάλειας ενώ ταυτόχρονα το βοηθάτε να σας ανοιχθεί και να επικοινωνήσει μαζί σας. Σε στιγμές αβεβαιότητας, η γονεϊκή αγκαλιά αποτελεί πολύτιμη ασπίδα, που το παιδί μπορεί να «χρησιμοποιήσει» όχι μόνο για να καλυφθεί αλλά και για να μάθει πώς πρέπει να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις.

*Καλή διατροφή

Μαζί με τις βασικότερες συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού θα πρέπει να καλύπτεται και η ανάγκη για υγιεινή και θρεπτική καθημερινή διατροφή, καθώς ενισχύει την καλή του ανάπτυξη, σωματική αλλά και εγκεφαλική. Δοκιμάστε να προγραμματίσετε τα γεύματά του, καθώς θα μπορείτε να φροντίζετε για την διατροφή του δίχως να αγχώνεστε πότε και πώς θα προλάβετε. Ωστόσο, θα ήταν καλό να μην εξαντλήσετε και την αυστηρότητά σας, αρκεί να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

*Σωματική και… ψυχική ηρεμία

Θα ήταν καλό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που θα ακολουθείτε μαζί με το παιδί πριν τον ύπνο, καθώς έτσι θα μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει ένα ποιοτικό ύπνο. Εξίσου σημαντική με την σωματική ξεκούραση είναι και η ψυχική χαλάρωση, που θα του προσφέρει ένα σταθερό, ζεστό και φιλόξενο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να «επιλέγετε» τις μάχες σας, καθώς δεν υπάρχει λόγος να διαταράσσετε το όμορφο οικογενειακό κλίμα για σχεδόν ασήμαντους λόγους.

*Την υποστήριξή σας

Η πιο ισχυρή ενθάρρυνση έρχεται από τους γονείς και μπορεί να βοηθήσει το παιδί να βρει κίνητρο και να παρακινηθεί για να προσπαθήσει περισσότερο. Σε κάθε ευκαιρία, δώστε του να καταλάβει πόσο πολύ πιστεύετε σε αυτό όπως και στις ικανότητες ή τα ταλέντα του. Μην στοχεύετε στην τελειότητα αλλά στην προσπάθεια, καθώς αυτή με την πάροδο του χρόνου θα το βοηθήσει να τελειοποιηθεί και τελικά θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.