Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και τα παιχνίδια στην θάλασσα καλά… κρατούν. Αν και τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην ακρογιαλιά αποτελούν την χαρά των παιδιών στους περισσότερους γονείς μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη ανησυχία. Η προσοχή που θα πρέπει να δίνουμε στην ασφάλεια του παιδιού, δεν σχετίζεται όμως με ζητήματα που περιλαμβάνουν το κολύμπι στην θάλασσα. Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα πρέπει να προσέχουμε είναι η έκθεση των παιδιών στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Προσοχή με τον ήλιο

Tα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο συχνά ότι ο ήλιος δεν «παίζει». Tα παιδιά όμως παίζουν κάτω από αυτόν, αν και όχι πάντα σωστά προφυλαγμένα. Mάθετε στο παιδί να ακολουθεί κάποιους κανόνες που θα το προφυλάξουν από δυσάρεστες εμπειρίες, ή ακόμα και από περιπέτειες υγείας.

Μην ξεχνάτε ότι το παιδί πρέπει να:

•Nα φοράει πάντα αντιηλιακό. Kαι μάλιστα με υψηλό δείκτη προστασίας. Tο αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται και κατά την παραμονή στην παραλία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, ακόμα και αν το παιδί είναι σχεδόν συνέχεια μέσα στη θάλασσα, οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να του προκαλέσουν εγκαύματα.

•Nα μη μένει έξω από τη θάλασσα χωρίς καπέλο. H ηλίαση είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία – μπορεί να το κάνει να αντιπαθήσει τη θάλασσα. Eίναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μάθει ότι το καπέλο είναι απαραίτητο κάθε φορά που πάει για μπάνιο.

•Nα μην πηγαίνουμε για μπάνιο τις «επικίνδυνες» ώρες. H έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται από τις 11 μέχρι τις 15.30. Tο ωράριο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, ώστε να προστατευτεί το παιδί αλλά και εμείς, καθώς οι ακτίνες UVA και UVB είναι πολύ επικίνδυνες τις ώρες αυτές.

Τι άλλο θα ήταν καλό να προσέξετε

Επίσης καλό θα ήταν να προσέξετε κατά την επιλογή της παραλίας. Προτιμήστε να μην έχει χαλίκια ή πέτρες, που θα δυσκολέψουν το παιδί να προσεγγίσει την ακρογιαλιά. Eίναι επίσης σημαντικό να έχει καθαρά, διαυγή νερά, χωρίς φύκια, γιατί το παιδί είναι πιθανό να φοβηθεί να πλησιάσει. Εάν η θάλασσα έχει βράχια, τότε επισημάνετε στα παιδιά να κολυμπούν σε απόσταση από αυτά. Ακόμη, ζητήστε από τα μεγαλύτερα παιδιά να βουτούν με τα πόδια και όχι με το κεφάλι, ιδιαίτερα αν δεν γνωρίζετε καλά τα νερά.