Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
20 Ιουλίου 2021 | 11:12

Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στη σκιά της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

«Συζητάμε τους τρόπους, ο εμβολιασμός είναι το »υπερόπλο» κατά της πανδημίας έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 74% των εκπαιδευτικών, τους ευχαριστούμε δημοσίως, είναι ένα τεράστιο βήμα, αλλά δεν φτάνει, χρειαζόμαστε και άλλους» επισήμανε στον ΣΚΑΪ.

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός, απηύθυνε κάλεσμα προς εκπαιδευτικούς, φοιτητές και προς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να αξιοποιήσουν το μοναδικό αυτό δώρο της επιστήμης.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Ερωτηθείσα εάν η διδασκαλία θα γίνεται μόνο σε εμβολιασμένους φοιτητές ανέφερε «τα συζητάμε όλα». «Και τα ΑΕΙ θέλουν η διδασκαλία να γίνεται δια ζώσης. Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε όλους τους όρους με το οποίο θα γίνει αυτό εφικτό. Εξετάζεται είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού και εργαστηριακά τεστ για ανεμβολίαστους» σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Για τους εμβολιασμούς στα παιδιά 12 με 17 σημείωσε ότι αν ένα παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά πασά πιθανότητα, και ακολουθώντας τη λογική της επιτροπής  των ειδικών δε θα κάνει τεστ όπως στα πλοία. Από την άλλη πλευρά τα σελφ τεστ θα υπάρχουν τα σχολεία. «1 στα 2 κρούσματα στη χώρα το ανακαλύπταμε από σελφ τεστ» είπε.

Όπως παρατήρησε η υπουργός Παιδείας, έχει δοθεί ευρωπαϊκή έγκριση για εμβολιασμό από τα 12 εδώ και αρκετό καιρό, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία Ισπανία εφαρμόζουν τον εμβολιασμό στα παιδιά.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

«Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει ένας αριθμός υποψηφίων που δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις… Εμείς θέλουμε αποφοίτους όχι εισαχθέντες» ανέφερε η κ. Κεραμέως σχολιάζοντας εξάλλου την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις Πανελλήνιες.

Διευκρίνισε ότι «κάναμε μια μεγάλη αλλαγή, δηλαδή ότι μπήκανε ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε φοιτητές, αλλά θέλουμε και αποφοίτους, δεν θέλουμε να εγκλωβίζονται από ένα πανεπιστήμιο από το οποίο δε θα αποφοιτήσουν και να είναι μια ζωή με ένα απολυτήριο λυκείου. Τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά μας… Να έχουμε υπόψη μας ότι τέσσερις στους 10 φοιτητές δεν αποφοιτούν ποτέ γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσουν».

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αποσαφήνισε η υπουργός, καθορίζεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Αρχιτεκτονικές σχολές πχ. επέλεξαν να πάνε ψηλά, άλλες επέλεξαν να πάνε πιο χαμηλά. Πρόσθεσε πάντως ότι αν το υπουργείο ικανοποιούσε τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων στο ακέραιο θα είχαμε -40% φοιτητές στα ΑΕΙ.

Οι αλλαγές

Η υπουργός υπογράμμισε ότι από χθες υπάρχουν δυο επιλογές στο μηχανογραφικό, 1η επιλογή Πανεπιστήμια μέσω Πανελλαδικών, 2η  επιλογή το παράλληλο μηχανογραφικό για έγγραφη σε δημόσιο ΙΕΚ και τα παιδιά να ακολουθήσουν το δρόμο της κατάρτισης.

Στο παράλληλο μηχανογραφικό, εξήγησε, υπάρχουν θέσεις για web designers, web developers, τεχνικούς τουριστικών επαγγελμάτων που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας και έχουν από φέτος δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλου μηχανογραφικού και να δουν έτσι μια προοπτική.

Από το Σεπτέμβριο υπενθύμισε, το υπουργείο θεσμοθετεί νηπιαγωγείο από τα 4 έτη και αγγλικά από τα 4, γιατί να πληρώνει ο γονιός διερωτήθηκε η κ. Κεραμέως, εργαστήρια δεξιοτήτων, γίνονται τις επόμενες εβδομάδες οι πρώτοι διορισμοί -11.700- στη γενική εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια και θα είναι στα σχολεία μας από 1ης Σεπτεμβρίου. Επίσης θεσμοθετούνται οι οριζόντιες επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς, διπλάσια πρότυπα  και πειραματικά σχολεία, τα πρώτα πρότυπα επαγγελματικά στην ιστορία, όλα αυτά από το Σεπτέμβριο.

«Στο ν/σ που συζητάμε σήμερα φεύγουμε από τη λογική του ενός βιβλίου, θα έχει ο εκπαιδευτικός δύο ή τρία να επιλέξει. Όλα τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη όποτε φεύγουμε από την αποστήθιση και συνδυάζουμε πηγές».

Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η Νίκη Κεραμέως επικαλέστηκε έρευνα σύμφωνα με την όποια 7,5/10 πολίτες θέλουν αξιολόγηση, 9/10 θέλουν νέες δεξιότητες, 7,5/10 ελαχίστη βάση εισαγωγής. «Η κοινωνία δεν ζητά, απαιτεί τις αλλαγές από τους πολιτικούς» τόνισε.

Πρόσφατα Άρθρα
Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζουν οι επιπτώσεις της εγκύους και βρέφη; 20 Δεκεμβρίου 2025, 10:28
Άστατος καιρός το Σάββατο: Πέφτει η θερμοκρασία 20 Δεκεμβρίου 2025, 08:51
Το διπλό πρόσωπο του καιρού: Αίθριος την Παρασκευή, αλλάζει το σκηνικό από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2025, 08:52
Καιρός: Kακοκαιρίες μέχρι την Πρωτοχρονιά – Τα προγνωστικά μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2025, 10:52
Κυψέλη: Ειδικοί μιλούν για την επίθεση με μαχαίρι στο Γυμνάσιο και την επιλογή να προφυλακιστεί η 16χρονη 18 Δεκεμβρίου 2025, 10:45
Συννεφιασμένος ο καιρός και ασθενείς βροχές 17 Δεκεμβρίου 2025, 08:51
Κυψέλη: Η 16χρονη είχε μαχαιρώσει ξανά συμμαθητές της 16 Δεκεμβρίου 2025, 09:21
Δωρεά σπέρματος: Οι κίνδυνοι και το «σπέρμα των Βίκινγκ» 16 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Εορταστικό ωράριο: Ξεκινά σήμερα – Ποιες Κυριακές τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 11 Δεκεμβρίου 2025, 09:22
Ο παιδικός ιός που συνδέεται με καρκίνο μεγαλώνοντας – Το 95% τον έχει 11 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Δότης σπέρματος με καρκινογόνο μετάλλαξη απέκτησε 200 παιδιά 10 Δεκεμβρίου 2025, 13:54
Σχολεία: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα; 10 Δεκεμβρίου 2025, 11:22
ΕΟΦ: Βρεφικό γάλα συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης 9 Δεκεμβρίου 2025, 14:29
Βρετανία: Σχολεία κλείνουν και μάσκες επιστρέφουν – Σαν την εποχή του COVID 9 Δεκεμβρίου 2025, 13:15
Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ 8 Δεκεμβρίου 2025, 09:39
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version