Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανήλικοι έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς τους τους πρώτους 14 μήνες της πανδημίας, ενώ ακόμα μισό εκατομμύριο έχασαν συγγενείς που έμεναν μαζί τους, συνήθως τον παππού ή τη γιαγιά, εκτιμά διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet.

«Για κάθε δύο θανάτους από Covid-19 σε όλο τον κόσμο, ένα παιδί μένει πίσω για να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός γονιού ή φροντιστή» δήλωσε η δρ Σούζαν Χίλις των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επικεφαλής της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα εκτίμησε τον αριθμό των ορφανών χρησιμοποιώντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές που αξιοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο αριθμός των παιδιών που έμειναν ορφανά λόγω HIV/AIDS.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους από Covid-19 σε 21 χώρες που αντιστοιχούν στο 77% του παγκόσμιου αριθμού νεκρών. Τα δεδομένα συνδυάστηκαν με στατιστικά στοιχεία για τη γεννητικότητα και επεκτάθηκαν για να καλύπτουν ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ο πραγματικός αριθμός των ορφανών είναι πιθανότητα μεγαλύτερος καθώς τα δεδομένα εκτιμάται ότι δεν είναι πλήρη.

Οι ερευνητές καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για τη φροντίδα αυτών των παιδιών, τα οποία αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως αυξημένο κίνδυνο ψυχικών νοσημάτων, φτώχιας και φυσικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής βίας. Αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης ή ο καρκίνος.

«Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα γιατί κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τους κηδεμόνες του λόγω Covid-19» δήλωσε η Λούσι Κλούβερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία παιδιών που έχασαν γονείς ή κηδεμόνες είναι το Περού, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες, οι θάνατοι ανδρών από κοροναϊό είναι περισσότεροι από τους θανάτους γυναικών, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους είναι έως και πενταπλάσια από όσα έχασαν τη μητέρα.

Πριν από την πανδημία, ο αριθμός των ορφανών σε όλο τον κόσμο υπολογιζόταν στα 140 εκατομμύρια.