Το μικρό σας έχει μάθει να ελέγχει τόσο το βάρος του σώματός του όσο και τις κινήσεις των ποδιών του κι ενώ ήταν μόλις χθες που το βοηθούσατε να κάνει τα πρώτα του βήματα, τώρα σχεδόν δεν το προλαβαίνετε. Περίπου στα δυο του χρόνια, το μικρό σας θα ξεκινήσει να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά για τα βήματά του και τότε περίπου θα ξεκινήσει το χοροπηδηχτό, το σκαρφάλωμα και φυσικά το τρέξιμο. Τα νήπια χρειάζονται αρκετή εξάσκηση για να μάθουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους, οπότε θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και κυρίως ενθαρρυντικοί, αφού το τρέξιμο και τα άλματα είναι πιο δύσκολα από αυτό που φαντάζεστε.

Πότε να το περιμένετε

  • Η αναρρίχηση ξεκινά ήδη από τους πρώτους μήνες που το μωρό μπορεί να τραβήξει το σώμα του, πριν ακόμα κάνει τα πρώτα του βήματα. Ωστόσο αρκετά είναι τα νήπια που δεν θα ξεκινήσουν να σκαρφαλώνουν στο πάρκο ή στα έπιπλα στο σπίτι πριν την ηλικία των δύο ετών.
  • Το τρέξιμο από την άλλη, αποτελεί μια δεξιότητα που τα περισσότερα νήπια δοκιμάζουν περίπου τον 17ο μήνα, αν και ορισμένα μπορεί να… αυξήσουν ταχύτητα ήδη από τον 13ο μήνα.
  • Ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει ότι το μικρό σας λατρεύει να κλωτσάει ή να πετάει τα παιχνίδια του, ήδη από την στιγμή που μπορούσε να σταθεί καθισμένο ή όταν ακόμα έπαιζε ξαπλωμένο. Ο συνολικός κινητικός συντονισμός, όμως, που απαιτείται για να μπορεί να κλωτσήσει μια μπάλα ενώ στέκεται θα αναπτυχθεί περίπου μεταξύ τον 18ο και τον 24ο μήνα.
  • Τα άλματα απαιτούν συντονισμό, δύναμη και πάνω απ’όλα θάρρος, αφού θα πρέπει να εμπιστευθεί το σώμα του και να εξερευνήσει μέχρι που φθάνουν οι δυνατότητές του. Περίπου λοιπόν, μετά την ηλικία των δύο ετών θα παρατηρήσετε ότι το νήπιο σας ενδεχομένως πηδάει από το τελευταίο σκαλί, εξερευνώντας την αίσθηση της αναπήδησης ενώ με την πάροδο του χρόνου θα τείνει σε όλο και μεγαλύτερες «προκλήσεις».

Πώς ενθαρρύνουμε το παιδί;

Το μικρό σας μόλις κάνει τα πρώτα του βήματα, θα ανυπομονεί να μάθει τι άλλο μπορεί να κάνει με το σώμα του όπως και πού μπορεί να φτάσει με αυτό. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε, είναι:

  • Δώστε του ελεύθερο χώρο, αφού έτσι θα του δώσετε πολλές και διασκεδαστικές ευκαιρίες για μάθει αλλά και να εξασκηθεί.
  • Βγείτε έξω και ενθαρρύνετέ το να παίξει στο γρασίδι ή και στο πάρκο. Μην πάρετε μαζί σας το καροτσάκι κι αφήστε το να περπατήσει μαζί σας.
  • Βοηθήστε το με τα σχόλια σας να εξελίξει τις ικανότητές του. Αφήστε το πρώτα να δοκιμάσει μόνο του κι αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται, ρωτήστε το τι θα μπορούσε να κάνει. Έπειτα δώστε μικρές συμβουλές, ώστε να γνωρίζει πού και πώς να πατήσει ώστε να καταφέρει να μετακινηθεί με ασφάλεια.