Λόγω του μεγέθους του, οι γονείς συχνά ανησυχούν ότι το μωρό τους μπορεί να κρυώνει κατά την διάρκεια της νύχτας. Ως εκ τούτου, αναρωτιούνται εάν μπορεί το μωρό να κοιμηθεί έχοντας μαζί μια κουβερτούλα το χειμώνα ή ένα πιο ελαφρύ κουβερτάκι τους μήνες του καλοκαιριού.

Είναι ασφαλές να κοιμηθεί με την κουβερτούλα του;

Τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται με κουβέρτες στην κούνια τους έως ότου να κλείσουν το πρώτο τους έτος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Αυτό, διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι πιθανότητες ατυχήματος είναι σημαντικά αυξημένες.

Μετά τους πρώτους μήνες, τα μωρά τείνουν να εκδηλώνουν εντονότερη δραστηριότητα όταν κοιμούνται. Εξαιτίας αυτού, εάν υπάρχει μια κουβέρτα στην κούνια του, το μωρό μπορεί άθελά του να κυλήσει στην κουβέρτα, να την κλωτσήσει στο πρόσωπό του ή και να την τυλίξει γύρω από το πρόσωπό του.

Όλα αυτά τα σενάρια μπορούν να οδηγήσουν σε ασφυξία, για αυτό και οι ειδικοί μας αποτρέπουν από το να αφήσουμε ένα κουβερτάκι στην κούνια του, πριν να κλείσει τουλάχιστον το πρώτο του έτος.

Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά

Δεδομένου ότι οι κουβέρτες δεν αποτελούν διαθέσιμη επιλογή για ορισμένο χρονικό διάστημα, υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί είναι άνετο καθώς κοιμάται και ξεκουράζεται.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Πολλά επίπεδα ρούχων: Συνιστάται στους γονείς να φορούν στο μωρά ένα επιπλέον στρώμα ρούχων από όσα φορούν οι ίδιοι (ειδικά τους κρύους μήνες) όταν κοιμούνται για να κοιμάται άνετα το μωρό.

Διατηρήστε το δωμάτιο στην ιδανική θερμοκρασία: Η θερμοκρασία στο παιδικό δωμάτιο είναι καλό να κυμαίνεται μεταξύ των 20 και 23 βαθμών κελσίου, με τις απαραίτητες μεταβολές τους χειμερινούς και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ειδικά αυτήν την περίοδο, που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρα για να διατηρήσετε το δωμάτιο δροσερό.