Αν ανησυχείτε για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας ή σας προβληματίζει το ζήτημα των κιλών του, τότε μάλλον πρέπει να δώσετε προσοχή στους κανόνες της παιδικής διατροφής που ετοιμάσαμε για εσάς.

1. Καθόμαστε στο οικογενειακό τραπέζι

Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μπορεί να καθιστούν δύσκολη την καθημερινή συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι, αλλά αυτό αποδεικνύεται επικίνδυνο για το βάρος όχι μόνο του παιδιού, αλλά και των ενηλίκων. Επομένως, προσπαθήστε να καθιερώσετε αυτή τη συνήθεια – ίσως όχι κάθε μέρα, αλλά έστω τα Σαββατοκύριακα ή μόνο για ένα γεύμα στη διάρκεια της ημέρας.

2. Επιλέγουμε ποικιλία τροφών

Είναι σημαντικό να ετοιμάζουμε εμείς τα γεύματα και τα σνακ του παιδιού και να φροντίζουμε να συνδυάζουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, άπαχο κρέας, όσπρια κ.λπ.).

3. Λέμε «ναι» στο πρωινό

Πολυάριθμες μελέτες συσχετίζουν την απουσία πρωινού γεύματος με την αύξηση του βάρους των παιδιών, καθώς και με τη μείωση των σχολικών τους επιδόσεων. Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι, ψωμί, μαρμελάδα ή μέλι ή ταχίνι, δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και ένα ποτήρι χυμό ή ένα φρούτο.

4. Με στόχο το σταθερό βάρος

Το πρώτο μέλημα για την αντιμετώπιση των περιττών κιλών του παιδιού είναι η σταθεροποίηση του βάρους του και όχι το αδυνάτισμα. Η διατροφή του καλό είναι να είναι σχεδιασμένη από διαιτολόγο, έτσι ώστε να περιορίζεται η πρόσληψη επιπλέον βάρους, επιτρέποντας την ανάπτυξη του παιδιού καθ’ ύψος.

5. Περιορίζουμε τον χρόνο μπροστά στις οθόνες

Οι ειδικοί προτείνουν το παιδί να μην κάθεται περισσότερο από 1 ώρα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή όχι μόνο επειδή έτσι προάγεται η καθιστική ζωή, αλλά και επειδή το παιδί απομονώνεται.

6. Δεν τρώμε στον καναπέ

Αν και είναι πολύ βολικό το γεύμα στον καναπέ μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης, η αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε μηχανικά, μια κακή συνήθεια που υιοθετούν και στα υπόλοιπα γεύματά τους.

7. Επιλέγουμε «έξυπνα» γλυκά

Tα παιδιά αγαπούν τα γλυκά, αλλά τα περισσότερα γλυκά τα φορτώνουν με περιττές θερμίδες. Το μυστικό είναι να επιλέγουμε υγιεινά γλυκίσματα, όπως το παστέλι, η μαύρη σοκολάτα, αλλά και το σπιτικό κέικ ή οι σπιτικές μπάρες δημητριακών κ.λπ.

8. «Nαι» στην κίνηση!

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της καθιστικής ζωής στην υγεία και το βάρος παιδιών και ενηλίκων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δίνετε καθημερινά στο παιδί ευκαιρίες να κινείται, να παίζει και να αθλείται. Xάρη στην κίνηση, το παιδί όχι μόνο καίει περισσότερες θερμίδες, αλλά αποκτά την αίσθηση του σώματός του και των δυνατοτήτων του.